Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, се готви утре

...
Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, се готви утре
Коментари Харесай

Обществено недоволство срещу пенсионната реформа във Франция

Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, се готви на следващия ден да продължи с опитите си за въвеждане на пенсионна промяна в страната на фона на яростна опозиция от страна на профсъюзите, съобщи Ройтерс.

Френският министър председател Елизабет Борн се чака да показа повече детайлности за пенсионната промяна. Най-вероятно тя ще включва удължение на минималната възраст за пенсиониране, която е 62 години сега, на 64 или 65 години, отбелязва Ройтерс.

Франция е една от развитите страни с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече спрямо доста от останалите страни за пенсии, като през 2021 година средствата се равняват на 13,8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, осведоми онлайн порталът statista.com.

Пенсионната промяна във Франция постоянно е била изключително сензитивен въпрос. В момента тя може да провокира още по-голямо публично неодобрение на фона на възходящите разноски за живот, отбелязва Ройтерс.

Френското държавно управление е изрично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е належащо, с цел да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.

Ако кабинетът, назначен от Макрон, успее да вкара промяната, то това ще бъде сериозен политически триумф за френския президент, чиято партия изгуби болшинството си в Народното събрание на страната през предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР