Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент

...
Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент
Коментари Харесай

Официално: Путин е щял да бъде арестуван при влизане в Южна Африка

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува съветския президент Владимир Путин при негово вероятно влизане територията на страната. Това се споделя в писмена декларация на министерството на правораздаването, която опозиционният Демократичен алианс разгласява през вчерашния ден, съобщи ДПА.

След месеци на неустановеност Южна Африка и Русия оповестиха предходната седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи посредством видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който сплотява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, дружно с правозащитната организация " Амнести Интернешънъл ", заведоха дело в съд в Претория, с цел да принудят държавното управление да арестува Путин, в случай че той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на " Амнести Интернешънъл " Шенила Мохамед назова декларацията " победа за върховенството на закона и интернационалното правораздаване, само че най-важното - победа за жертвите в Украйна ".
Срещу Путин има издадена интернационална заповед за арест поради хипотетични военни закононарушения, осъществени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса сподели, че Москва е предизвестила Южна Африка, че вероятно арестуване на Путин ще бъде еднакво на " оповестяване на война ", написа Българска телеграфна агенция.

Южна Африка е подписала учредителния контракт на Международния углавен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин и бе подложена на напън от интернационалната общественост да арестува Путин, в случай че отиде на форума.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР