Правителството на Япония потвърди амбициозната си цел за 20 до

...
Правителството на Япония потвърди амбициозната си цел за 20 до
Коментари Харесай

Фокусът на японския енергиен сектор отново е върху атомната енергетика

Правителството на Япония удостовери амбициозната си цел за 20 до 22 % нуклеарна енергетика до 2030 година, а японската компания Тепко (Tepco) разгласи, че желае да стартира строителството на нов атомен реактор, съобщи Франс прес.

На среща във вторник сутринта министрите утвърдиха енергиен проект до 2050 година.

Според проекта се планува до 2030 делът на нуклеарната енергетика да бъде 20 до 22 % по отношение на 25-30 % преди злополуката във Фукушима. За възобновимата сила се възнамерява дял от 22-24 %, а силата от изкопаеми горива (въглища, нефт, естествен газ) остава с най-голям дял от 56 %.

Япония се ангажира да понижи с 80 % излъчванията от серен диоксид сред 2013 и 2050 година, което изисква съществени старания.

Правителството регистрира, че една пета от електричеството би трябвало да се създава в атомни централи, които са " нужен запас " и водят също по този начин до енергийна самостоятелност.

За да се реализира заложеното в енергийния проект съответствие на нуклеарната енергетика по отношение на останалите източници, е належащо освен да се употребява потенциалът на съществуващите централи (само 6 от тях работят), само че и да се построят нови. Япония сега има 39 атомни централи (спрямо 54 преди случая във Фукушима), които ще доближат оптималната възраст за употреба преди приключването на периода, заложен в енергийния проект.

" Ще стартираме геологично изследване за построяването на нова централа в Хигашидори (северната част на страната), само че освен това - ще преглеждаме и нови ограничения за сигурност ", сподели през днешния ден на конференция ръководителят на Тепко Томоаки Кобаякава.

" Мислим, че е наше обвързване да подсигуряваме достатъчното доставяне с електричество и да избегнем прекъсване на тока, като в това време съблюдаваме отговорностите си след случая във Фукушима ", съобщи Кобаякава.

Проектът за реактор в Хигашидори беше спрян след злополуката във Фукушима през 2011 година.

Намерението на Тепко да построи нов реактор срещна гнева на съперниците на нуклеарната енергетика, които дефинират сходна самодейност като неприемлива и то преди да са позволени последствията на случая във Фукушима.

Катастрофата принуди десетки хиляди души да изоставен жилищата си и трансформира част от региона в ненаселен, като ще е належащо доста време, с цел да бъде преодоляна.

В енергийния проект държавното управление за първи път разгласи, че ще предприеме съответните ограничения, с цел да " понижи запаса от плутоний " и да успокои американския си съдружник.

Япония разполага с 47 тона плутоний, от които 36 се съхраняват във Франция и Англия.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР