Правителството на Япония подаде оставка

...
Правителството на Япония, ръководено от министър-председателя Йошихиде Суга, подаде оставка
Коментари Харесай

Правителството на Япония, ръководено от министър-председателя Йошихиде Суга, подаде оставка в пълен състав, съобщи агенция Киодо.

Суга, който стана министър-председател през септември 2020 г., обяви в началото на септември, че се отказва да се кандидатира за лидер на партията, което на практика означава, че подава оставка като ръководител на кабинета.

Фумио Кишида, който беше външен министър в периода 2012-2017 г. в правителството на Шиндзо Абе, спечели партийните избори миналата сряда.

Днес, в понеделник, двете камари на японския парламент ще гласуват за министър-председател, който след това ще назначи министрите от своя кабинет.

Ръководителят на правителството се избира с мнозинство от кандидатите, номинирани от партиите. Обикновено това са партийните лидери. Така ръководителят на партията с мнозинство в парламента става министър-председател.

Понастоящем такава партия е Либерално-демократическата партия, което означава, че Фумио Кишида ще стане 100-ият министър-председател на Япония.

Политикът възнамерява да сформира официално кабинет в рамките на днешния понеделник. През уикенда приключи подборът на кандидатите за министерски постове. Хироказу Мацуно ще стане генерален секретар на правителството.

Трима души от предишното правителство ще влязат в новия кабинет: министърът на външните работи Тошимицу Мотеги и министърът на отбраната Нобуо Киши ще запазят постовете си, а Коичи Хагиуда, който оглавяваше Министерството на науката и образованието, ще стане министър на икономиката, търговията и промишлеността.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР