Правителството на Великобритания ще представи в понеделник за едностранно преразглеждане

...
Правителството на Великобритания ще представи в понеделник за едностранно преразглеждане
Коментари Харесай

Великобритания прокарва противоречив законопроект за Северна Ирландия

Правителството на Англия ще показа в понеделник за едностранно преразглеждане Протокола за Северна Ирландия след Брекзит, повишавайки риска от комерсиална война и нов конфликт с Европейски Съюз, предава Ройтерс.

Външният министър Лиз Тръс ще показа законопроекта в Камарата на общините , съгласно документ за дневния ред, оповестен в петък.

Англия заплашва от месеци да промени едностранно Протокола за Северна Ирландия , комерсиална договорка засягаща този английски регион, която беше подписана от държавното управление на премиера Борис Джонсън, с цел да обезпечи съглашение за Брекзит и по-широко комерсиално съглашение сред Брюксел и Лондон в следствие.

Припомняме, че спорът в Северна Ирландия породи през 60-те години на 20 век и е прочут още като " Смутните времена ". Конфликтът е най-много политически и националистически и е захранван от исторически събития. Има и етническо, и религиозно измерение, само че макар използването на термините " протестанти " и " католици " във връзка с двете страни, това не е набожен спор . Ключовият въпрос е конституционният статут на Северна Ирландия. Юнионистите, които са основно ълстърски протестанти, желаят Северна Ирландия да остане в границите на Обединеното кралство, до момента в който ирландските националисти, които са главно ирландски католици, желаят Северна Ирландия да напусне Обединеното Кралство и да се причисли към Република Ирландия.

В спора, съгласно публични данни, умират над 3500 души, от които 52% са цивилни, 32% са членове на английските сили за сигурност, а 16% са членове на паравоенни групи. Републиканските паравоенни са виновни за към 60% от смъртните случаи, лоялистите - за към 30%, а силите за сигурност - към 10%.

Мирът е открит с подписването на Белфастското съглашение от 10 април 1998 година , известно още като Споразумението от Р

Това съглашение планува практическо унищожаване на всевъзможни гранични и митнически инспекции на остров Ирландия сред Република Ирландия и Северна Ирландия , което става допустимо, защото и Англия и Република Ирландия по това време са членове на Европейски Съюз и част от общото Европейско комерсиално и митническо пространство.

След Брекзит обаче това към този момент не е по този начин и по тази причина със Споразумението за отдръпване на Англия от Европейски Съюз е признат така наречен Предпазен механизъм за Северна Ирландия, който планува провинцията да остане част от европейския пазар и митническо пространство и вкарва митнически инспекции на стоките, движещи сред остров Британия и остров Ирландия, което на практика отделя Северна Ирландия от английския пазар.

Борис Джонсън подписва този Предпазен механизъм, който открива Протокол за комерсиалните връзки сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. За влизането в действие на този протокол има планувани гратисни периоди, които английското държавно управление удължава неколкократно, само че действително няма желание да приложи в деяние този протокол, в това число поради съпротивата на ДЮП. Британското държавно управление даже, до момента в който редом договаря с Европейски Съюз. Брюксел заплаши, че възможна анулация на Протокола ще се смята за нарушаване на съглашението за Брекзит и заплаши с ответни дейности, в това число анулация на Споразумението за свободна търговия, само че съгласно наблюдаващи това е малко евентуално.

Протоколът разреши на Англия да напусне единния пазар на Европейски Съюз и митническия съюз без наново налагане на надзор на границата сред Ирландската република и Северна Ирландия, което е жизненоважно за мирното съглашение от 1998 година, което постави завършек на три десетилетия на принуждение.

Предложението за дневния ред, че законопроектът ще дефинира по какъв начин термините, включени в протокола, в този момент ще бъдат дефинирани във вътрешното законодателство. На този стадий не следва разискване на законопроекта.

Вестник " Таймс " заяви тази седмица, че законодателството е претърпяло " основна преправка ", откакто английският министър председател Борис Джонсън,, беше подложен на напън от подкрепящите Брекзит законодатели да " изостри " изискванията.

Джонсън обаче ще би трябвало да обезпечи поддръжка от всички крила на партията, с цел да прокара законодателството в Народното събрание. Четирима от 10 от неговите депутати гласоподаваха срещу него при вота на доверие, а някои към този момент показаха угриженост по отношение на законопроекта.
 Европейски Съюз не се отхвърля от разговор с Лондон, само че при ценене на протокола за Северна Ирландия
Европейски Съюз не се отхвърля от разговор с Лондон, само че при ценене на протокола за Северна Ирландия

Заплахите за едностранни действи са безполезни, счита ирландският външен министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР