Правителството на Унгария обяви, че няма да прави отстъпки на

...
Правителството на Унгария обяви, че няма да прави отстъпки на
Коментари Харесай

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

Правителството на Унгария разгласи, че няма да прави отстъпки на Централноевропейския университет, чийто юридически статут беше оскърбен в продължение на повече от година поради промени в закона от държавно управление, враждебно към неговия създател, финансиста Джордж Сорос, оповестява " Ройтерс ".

" В Унгария законът се ползва за всички, в това число и за университета на Сорос ", разяснява представителят на държавното управление Золтан Ковач в изявление за локален вестник.

" Никой не може да се радва на привилегии ", акцентира той, допълвайки: " Ако други задгранични университети могат да изпълнят плануваните в закона условия, тогава Централноевропейският университет ще би трябвало да последва делото, вместо да основава политически въпрос от тази тематика. "

Ковач съобщи, че държавната просветителна работа ще прегледа в бъдеще дали Централноевропейския университет дава отговор на нужните критерии.

Промяна, направена през предходната година в унгарското законодателство, лиши правото да работят на регистрирани в чужбина университети, които също по този начин не оферират курсове в родната си страна. Той беше всеобщо общопризнат като категорично ориентиран към Централноевропейския университет, който предлага курсове на британски език и постоянно е класиран като най-хубавия университет в Унгария.

От просветителната институция обявиха през предишния месец, че е принуждаван да напусне Унгария от държавното управление на премиера Виктор Орбан и ще трансферира главния си кампус във Виена, записвайки там нови студенти, в случай че не получи гаранции за академична независимост до 1 декември.

Американският милиардер Сорос, който поддържа демократични дела посредством своите фондации, е обект на акция от дясното държавно управление на Орбан. По-рано тази година благотворителните му фондации " Отворено общество " напуснаха Унгария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР