Правителството на Украйна ще поиска ООН и ЮНЕСКО да добавят

...
Правителството на Украйна ще поиска ООН и ЮНЕСКО да добавят
Коментари Харесай

Украйна иска закрила от ООН и ЮНЕСКО за Одеса

Правителството на Украйна ще изиска Организация на обединените нации и ЮНЕСКО да прибавят историческото пристанище на Одеса към листата на предпазените обекти на международното културно завещание, защото нашествието на Русия продължава, предава Агенция Франс Прес.

Анализатори настояват, че съветският президент Владимир Путин скоро може да се насочи към Одеса, с цел да блокира изцяло достъпа на Украйна до Черно море, вероятно с тежки бомбардировки като тези, които унищожиха пристанището в Мариупол.

В края на юли градът беше ударен с ракети единствено няколко часа, откакто Русия се съгласи да позволи изпращането на украинско зърно от пристанището.

" На 24 юли 2022 година част от стъкления заслон и прозорците на Музея на изящните изкуства, открит през 1899 година, бяха разрушени " от ударите ", съобщи ЮНЕСКО, откакто нейният шеф Одри Азуле се срещна с украинския министър на културата Олександър Ткаченко в Париж.

Експертите на ЮНЕСКО, които към този момент са на място, ще окажат техническа помощ, с цел да може Одеса да бъде добавена незабавно както в Списъка на международното завещание, по този начин и в листата на застрашените обекти на наследството.

Очаква се също Комитетът за международно завещание да включи в листата на застрашените обекти и катедралата " Света София " в Киев и историческия център на Лвов, които към този момент са приети за обекти на ЮНЕСКО.

Добавянето на незабравим обект или обичайната активност в листата на ЮНЕСКО има за цел да активизира вниманието, с цел да се подсигурява, че те ще бъдат непокътнати.

Агенцията твърди, че 175 украински културни и исторически обекта, откогато Русия стартира нашествието си през февруари са били развалени, в това число монументи, музеи, библиотеки и религиозни здания.

Множество от обектите са потърпевши, макар че са били обозначени с отличителния " наследник щит ", който демонстрира, че са предпазени от Хагската спогодба за културата при въоръжени спорове от 1954 година, подписана и от Русия, и Украйна.

" Агенцията към този момент е мобилизирала близо 7 млн. $ и е предоставила няколко ограничения за помощ и специалисти, които да съветват експертите ", работещи за отбрана на обектите или за пренасяне на творбите на изкуството на по-безопасни места, съобщи ЮНЕСКО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР