Правителството на Словакия отхвърли изготвения от предишното правителство план за

...
Правителството на Словакия отхвърли изготвения от предишното правителство план за
Коментари Харесай

Правителството на Словакия отхвърли пакета военна помощ за Украйна на стойност 40,3 милиона евро

Правителството на Словакия отхвърли направения от предходното държавно управление проект за даване на ракети и муниции на Украйна, следвайки обещанието на премиера Роберт Фицо да спре държавната военна помощ за Киев, който се бори с съветската инвазия, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ".

Пакетът от помощи включваше 140 зенитни ракети " Куб ", над 5000 броя муниции за 125 мм оръдия, 4 млн. муниции за стрелково оръжие, минохвъргачки и мини според договорката, препоръчана от служебното държавно управление преди да съобщи властта предишния месец.

" Правителството не утвърждава предлагането за подаяние на военно съоръжение на Украйна " на стойност 40,3 млн. евро, се показва на формалния му уеб страница.

Фицо организира акция, в която подлага на критика военната поддръжка на Запада за Украйна и глобите против Русия, и поддържа насърчаването към мирни договаряния - линия, сходна на тази на унгарския водач Виктор Орбан, само че отхвърляна от Киев. Неговата лява партия " Смер - Социална народна власт " завоюва изборите на 30 септември и образува ръководеща коалиция с лявоцентристката партия " Глас – социалдемокрация " ( " Хлас " на словашки) и националистическата Словашката национална партия (СНС).

Фицо нееднократно е заявявал, че страната му ще спре доставките за Украйна на оръжия и муниции от армейските хранилища, само че акцентира, че частните бизнес покупко-продажби няма да бъдат наранени. Вчера той съобщи, че " когато някоя (словашка) компания желае да създаде оръжие и да го изпрати някъде (в това число и в Украйна бел. ред.), никой няма да ѝ попречи ".

Предишното, дясноцентристко държавно управление на страната беше корав покровител на Киев и му достави военно съоръжение, включително бойни машини на пехотата, както и система за противовъздушна защита " С-300 " и няколко изтребителя " МиГ-29 ". Словакия, която има обща граница с Украйна на изток, е предоставила 13 пакета с военна помощ за Киев на стойност 671 милиона евро от началото на съветската инвазия през февруари предходната година, отбелязва " Ройтерс ".

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР