Правителството на Швеция нареди в четвъртък на 15 правителствени агенции

...
Правителството на Швеция нареди в четвъртък на 15 правителствени агенции
Коментари Харесай

Швеция повишава тревогата за тероризъм

Правителството на Швеция подреди в четвъртък на 15 държавни организации да засилят работата си против тероризма. Решението е в отговор на влошената обстановка със сигурността след митинги, включващи опозоряване на Корана, оповестява Агенция Франс Прес.

" Последните разрушителни събития - по-специално разнообразни демонстративни опожарявания - усилиха рисковете за Швеция, написа министър председателят Улф Кристершон в изказване, оповестено в Instagram. Според шведската работа за сигурност сме се трансформирали от това, което се назовава законна цел за терористични офанзиви, в предпочитана цел ", продължи той, като означи, че обстановката е " доста сериозна ".

В резултат на това на въоръжените сили на Швеция, няколко правоприлагащи организации и шведската данъчна организация и други бе подредено да работят по-интензивно под управлението на службата за сигурност.

Говорейки на конференция, министърът на правораздаването Гунар Стромер сподели, че работата ще се стреми да укрепи " способността на Швеция да предотвратява, възпира и попречва тероризма и насилствения екстремизъм ".

Съобщението идва ден откакто държавното управление на Швеция съобщи, че страната е станала цел на акции за дезинформация.

Припомняме, че избухна напрежение сред Швеция и няколко близкоизточни народи, откакто иракски емигрант провежда два митинга, в които оскверни Корана.

В края на юни 37-годишният Салван Момика възпламени страници от мюсюлманския заветен текст пред основната джамия в Стокхолм.
 Борел осъди серията от изгаряния на Корана в Дания и Швеция
Борел осъди серията от изгаряния на Корана в Дания и Швеция

Не всичко, което е законно е етично, сподели той

Миналата седмица той провежда сходен митинг пред посолството на Ирак, като стъпка Корана, само че си потегли, преди да го изгори.

Предварителните вести за планувания митинг в Стокхолм накараха стотици иракчани да се съберат пред посолството на Швеция в Багдад предната вечер - както направиха в отговор на изгарянето на Корана през юни - преди да се качат на стените и да подпалят здания.

Правителството на Швеция осъди оскверняването, като в същото време акцентира конституционно предпазените свободи на словото и събранията в страната.

Двете събития също последваха януарски митинг, при който шведско-датският десен деятел Расмус Палудан изгори Коран, с цел да осъди молбата за участие на Швеция в НАТО и договарянията с Турция, с цел да разреши на Швеция да се причисли към алианса.

Изоставяйки епохи на военно необвързаност, Швеция реши да кандидатства за участие в НАТО след началото на войната в Украйна, само че нейното участие все още чака ратификация от Унгария и Турция - които осъдиха опожаряванията.

Неотдавнашните събития покачиха дипломатическото напрежение в Близкия изток, като шведски пратеници бяха извикани за пояснения в Египет, Алжир, Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства.
 Организацията за ислямско съдействие анулира статута на Швеция
Организацията за ислямско съдействие анулира статута на Швеция

След изгарянето на Корана в страната

Посланикът на Швеция беше изпъден от Ирак, до момента в който Иран сподели, че няма да допусне нов шведски дипломат в страната.

В Дания също се стигна до сходни демонстрации. 

Във вторник Коранът беше изгорял по време на крайнодесни антиислямски демонстрации пред египетското и турското посолство в Копенхаген.

Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в сряда осъди неотдавнашните изгаряния на Корана в Дания и Швеция.

Изгарянето на ислямската свещена книга " е обидно, неуважително и очевидна провокация ", сподели Борел в изказване. Многообразието и толерантността към религиозните общности са основни полезности на Европейски Съюз и " деянията на расизъм, ксенофобия и свързаната с тях назадничавост нямат място " тук, добави първият посланик.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР