Правителството на САЩ упражнява натиск върху азиатските страни и региони,

...
Правителството на САЩ упражнява натиск върху азиатските страни и региони,
Коментари Харесай

Натискът на САЩ върху тайванската индустрия за чипове ще има негативни ефекти за целия свят

Правителството на Съединени американски щати упражнява напън върху азиатските страни и райони, изключително Тайван, с цел да попречва промишлеността за чипове в континенталната част на Китай, откакто досегашните му старания фирмите от континента да бъдат държани надалеч от китайския пазар, се оказаха несполучливи. По-конкретно, Вашингтон преглежда Тайван като на „ плацдарм “ за реализиране на задачите си, а някои политици на острова демонстрират подготвеност да обслужват американските ползи.

Китайски специалисти предизвестиха, че насилственото „ делене “ от континенталната част няма да донесе никакви изгоди на тайванските компании, а дейностите на Съединени американски щати подкопават световната промишленост за чипове и могат да провокират „ резултати на пеперудата “, които след това никой няма да бъде в положение да управлява.

Икономическото ведомство на Тайван уточни в изказване, оповестено в събота, че локалната промишленост за чипове от дълго време обслужва световни клиенти и „ придава огромно значение на спазването на законите “.

Изявлението се смята за отговор на новите правила за надзор върху износа на технологии, въведени от администрацията на Байдън в петък, в това число определяната като „ най-строгата “ възбрана за доставки в Китай на избрани чипове, създадени на всички места по света с съоръжение на Съединени американски щати.

Натискът на Вашингтон върху Тайван и отстъпчивото отношение на последния провокираха несъгласия измежду локалните наблюдаващи и бизнеса. Ин Чи-минг, някогашен началник на икономическото ведомство, разгласява коментар, озаглавен „ Как може Тайван да погълне отровното хапче на Америка “, в който се показва, че Съединени американски щати вършат всичко допустимо, с цел да реализиран задачата си да „ натикат в ъгъла “ континенталната част на Китай, в тази ситуация трансформирайки в жертва промишленостите на „ трети страни “. „ Има доста фактори, които биха могли да повлияят на бъдещото развиване на международната промишленост за чипове, само че безспорно най-критичен е курсът към тотална борба, който държавното управление на Съединени американски щати е подело във връзка с континенталната част на Китай. На пръв взор Съединени американски щати желаят да защитят сигурността на веригата за доставки на чипове посредством възкръсване на локалното произвеждане и ограничение възхода на континентален Китай. Но техните политически ограничения не са нищо повече от подкопаване на стабилността на световните вериги за доставки “, написа още в коментара.

Един от авторитетните китайски наблюдаващи на софтуерната промишленост Ма Дзихуа съобщи в коментар пред вестник Global Times в неделя, че е по-трудно за водещите тайвански компании като TSMC да устоят на натиска на Съединени американски щати, като се има поради, че американски компании и институции са основни акционери в TSMC.

Основният пазар за Тайван към момента е в континенталната част на Китай и не е добър избор за управляващите на острова да разчитат на Вашингтон, счита и Уан Дзиемин от Миннанския естествен университет. Според него, тайванската промишленост за произвеждане на чипове има своите преимущества, само че те не я вършат самодостатъчна, той като главното съоръжение и първични материали към момента идват от Съединени американски щати и Япония. „ Без надзор върху суровините, износът е главен проблем за тайванската промишленост за чипове. Съединени американски щати имат стеснен пазар спрямо континенталната част на Китай и без подозрение ще положат повече старания в поддръжка на личните си компании “, изяснява той.

Според проучване и статистика, предоставени от Ли Инбо от Института за тайвански проучвания към университета „ Цинхуа “, чистите доходи на TSMC от пазара на континенталната част на Китай през 2021 година са били към 11 милиарда юана (155 милиона долара). Подобни са цитираните и от Ин Чи-минг данни, съгласно които към 38% от износа на Тайван за първите осем месеца на 2022 година е полупроводникови интегрални схеми, като 58% от тях са влезнали на пазарите на Хонконг и континенталната част на Китай.

Мнозина специалисти са на мнение, във връзка с полупроводниковата промишленост поддаването на тайванските управляващи на натиска от страна на Съединени американски щати ще има резултата на бумеранг върху тях.

„ Ако TSMC се откаже от произвеждане на чипове за клиенти от континенталната част на Китай, това значи компанията да дава късмет на своите съперници да я заменят, защото има компании, които изостават от TSMC само че не във връзка с технологията, а във връзка с индустриалния мащаб “, изяснява Ма Дзихуа. Освен това компании за чипове като TSMC към момента разчитат на огромно произвеждане вместо на артикули от висок клас за следващо развиване като източници капитал. Загубата на поръчки от континентален Китай значи, че всеобщото произвеждане на тайванските компании ще намалее доста, счита той.

Например, Южна Корея и Япония, които заеха относително сдържано отношение към новите правила на администрацията на Байдън, имат тесни връзки с китайския пазар и се конкурират с Тайван. Ако TSMC бъде принудена да се отдръпна от този пазар, на нейното място незабавно ще влязат южнокорейските ѝ съперници.

Същевременно, колкото повече спънки слагат Съединени американски щати пред непознати и съответно тайвански компании за чипове да оперират в Китай, толкоз повече място ще се освобождава за локални компании. Според разнообразни оценки, няколко години разделят Китай от превръщането му в сериозен състезател в промишлеността.

Почти невероятно е управляващите и производителите в Тайван да не са наясно с минусите от съдействието със Съединени американски щати за въздържане възхода на Китай, само че все пак към този момент тезата за „ делене “ с континенталната част на Китай и разчитане на Вашингтон за реализиране на сепаратистки цели, надвива над всички останали причини.

Индустрията за произвеждане чиповете е изцяло политизирана от ръководещата на острова Демократичната прогресивна партия и Съединени американски щати.

„ Поведението на тайванските управляващи не е в сходство с интернационалното икономическо капиталово право и пазарните интервенции, то е политическо отвличане на компании “, счита Ли Инбо, добавяйки, че управлението на Демократичната прогресивна партия в действителност изпраща сигнал, който демонстрира, че се надяват Тайван да бъде надълбоко вграден в индустриална верига, ръководена от Съединени американски щати, което локалните сепаратисти считат, че ще донесе възприятие за сигурност. Според Ли, патентното съдействие сред огромните индустриални проучвателен и развойни отдели в Тайван и Съединени американски щати е доста тясно. „ Властите на острова може би считат, че съмнението да покажат своята преданост в точния момент ще повлияе на ролята му във веригата за доставки, ръководена от Съединени американски щати “, изяснява той.

Що се отнася до Вашингтон, китайските специалисти са на мнение, че въздействието му в световната верига на софтуерната промишленост понижава. Въпреки това, Съединени американски щати може би имат вяра, че преодоляването на производството на чипове в Тайван би било доста потребно за опазване на тяхната доминация, както и че ще навреди на стабилността на икономическия и търговски продан сред двата бряга на Тайванския пролив.

„ Политизирането на чиповете се трансформира в нова нормалност в световната политика… Лош образец за Съединени американски щати е да провокират вълна от протекционизъм в тази промишленост по целия свят, като разрушат настоящия модел и се опитат да я пренаредят съгласно личните си ползи. Притеснително е, че бъдещата световна верига за произвеждане на чипове може да изостави интеграцията и да се върне към фрагментирана конструкция “, означи Ли Инбо.

Според Ма Дзихуа, опитите на Съединени американски щати да открият надзор върху тайванските компании за чипове също ще окаже огромен напън и ще докара до спиране на световните вериги за доставки посредством в допълнение ускорение на покачването на цените и стимулиране на международната инфлация. „ Съединени американски щати способстват за несъответствието на световната промишленост за чипове, като провокират „ резултати на пеперудата “, които може да се окаже, че не са в положение да управляват “, безапелационен е той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР