Правителството на Сърбия отне лицензите на англо-австралийската минна компания Rio

...
Правителството на Сърбия отне лицензите на англо-австралийската минна компания Rio
Коментари Харесай

Сърбия спря литиевия проект на Rio Tinto

Правителството на Сърбия лиши лицензите на англо-австралийската минна компания Rio Tinto за изследване и рандеман на литий след траяли няколко месеца митинги. По този метод се поставя завършек на плана, на който преди време се разпореждаха очаквания за стимулиране на стопанската система. Проектът с евентуална инвестиция от 2.4 милиарда $ щеше да направи минната компания и страната измежду най-големите производители на метал в света, който е основен за производството на акумулатори и се търси доста, тъй като светът се трансформира към електрически транспортни средства.

Правителството в Белград, което се готви за парламентарни избори през април, се подчини на възходящата опозиция против евентуалните екологични проблеми пред плана. Премиерът Ана Бърнабич съобщи, че ще се организира референдум по тематиката след изборите. " Всички решения [свързани с плана за литий] и всички лицензи са анулирани ", сподели Бърнабич и добави, че държавното управление се е вслушало в настояванията на екологичните организации за прекъсване на плана, оповестява Financial Times.

Решението може да се одобри като известна изненада, откакто по-рано Бърнабич сподели, че то ще бъде взето след изборите. През тази седмица минната компания разгласи, че осъществяването на плана ще се забави с една година и мината ще бъде пусната в деяние през 2027 година Планираната мина в долината Ядар беше възприета от локалното население като опасност за живота в района и притегли внимание към замърсяването на околната среда в страната, което е измежду най-лошите в Европа.

Що се отнася до плана в Ядар, това е краят му, сподели още Брънабич. Според нея компанията е дала незадоволителна информация както на локалната общественост, по този начин и на държавното управление за въздействието на плана. Еколозите приветстваха решението като пробив, само че споделиха, че също по този начин ще упорстват за друго искане за възбрана на употребата от всяка минна компания през идващите две десетилетия.
Реклама Обтегнати връзки
Отмяната на разрешенията за плана идва на фона на обтегнатите връзки сред Сърбия и Австралия поради решението за депортиране на тенис звездата Новак Джокович. Въпреки това източник, непосредствен до сръбския президент Александър Вучич, сподели, че решението по никакъв метод не е обвързвано със сагата с Джокович. Вучич дефинира дейностите на австралийските управляващи против Джокович като " тормоз " и назова правосъдното решение за депортиране " фарс ".

По-рано тази седмица заради бавния прогрес в приемането на лицензите, нужни за осъществяване на значима екологична оценка.

Литият е основен материал, употребен в батериите, които зареждат смарт телефони и електрически транспортни средства и се чака търсенето да нарасне през идващото десетилетие. Цените се покачиха внезапно през последните месеци заради мощното търсене по-специално от Китай. Ядар ще бъде една от най-големите литиеви мини в света, в случай че планът продължи.
Компанията има и други благоприятни условия
Компанията има и други варианти за разширение на добива на литий. Миналия месец се контракти да заплати 825 млн. $ за литиевия план Salar del Rincón в провинция Салта в Аржентина, първото й огромно придобиване от десетилетие.
Реклама
Въпреки това, в случай че бъде принудена да изостави Ядар, това би било удар за основния изпълнителен шеф Якоб Стаусхолм, който желае компанията да се насочи към извличане на метали, които се употребяват в процеса на " позеленяване " на стопанската система. В момента компанията получава по-голямата част от приходите си от желязна руда.

Компанията разгласи в четвъртък вечерта, че е извънредно обезпокоена от изказването на Брънабич. " По време на нашата работа по плана Ядар ние постоянно сме работили в сходство със законите на Република Сърбия. Rio Tinto преразглежда правното съображение на това решение и последствията за нашите действия и нашите чиновници в Сърбия ", се споделя в позиция на компанията.

Акциите на Rio Tinto се намалиха в петък с цели 4.8% на австралийския фондов пазар, най-голямото на ден намаляване от август 2021 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР