Правителството на Руската федерация е разгледало и предварително одобрило няколко

...
Правителството на Руската федерация е разгледало и предварително одобрило няколко
Коментари Харесай

В Русия продължават да изграждат алтернативен интернет

Правителството на Руската федерация е разгледало и авансово одобрило няколко плана за заменяне на задгранични обществени мрежи и платформи , като TikTok, Instagram (собственост на Meta, която е неразрешена и приета за екстремистка в Русия) и Zoom, оповестява РБК, базирайки се на източници от ИТ пазара.

Според обявата индустриалният център за подготвеност в региона на " информационните услуги " е одобрил 5 от общо 10 подадени плана за заменяне на вноса на задгранични обществени мрежи и платформи . Сред тях са обществената мрежа Looky на Motivational Solutions LLC, която е предопределена да извършва функционалностите на Instagram, обществената мрежа Sunlight Play на GRI LLC, която съгласно РБК е аналог на TikTok, както и TrueConf Enterprise 2.0 на TCS JSC, като за основен клиент е посочен Rostelecom, и Dion на Innotech Group, която обезпечава видеоконференции.

Предварително беше утвърден и планът за корпоративна пощенска система на самостоятелната от вноса платформа Mail 2.0 на New Cloud Technologies, чийто клиент е " Росатом ".

Според източник на РБК към момента даже авансово утвърдените планове не са получили безплатни средства. Според изданието в случай че на разработчиците на плановете бъдат отказани средства, те ще бъдат принудени или сами да довършат продуктите и решенията си, или да се откажат от тях.

Представител на фондация " Сколково " съобщи, че към момента не са получили заявки за безплатни средства и по принцип " нямат право да разкриват имената на фирмите и размера на безвъзмездните средства ". Представители на Министерството на цифровите технологии, на Ростелеком и на New Cloud Technologies отхвърлиха коментар.

РБК написа и че през вчерашния ден в Държавата дума на Руската федерация е разисквано на кръгла маса основаването на придвижване " Народен киберфронт на РФ ". Целта на придвижването е да пази съветските жители в интернет . Проектопредложението е стартирано от Дмитрий Гусев, първи заместник-председател на фракцията " Справедлива Русия - За истината ".

Според показаната концепция киберфронтът би трябвало да извършва три задания: да пази съветските жители в цифровото пространство, да подкрепя основаването на киберпартизанско придвижване и да оказва кибервлияние посредством обществените мрежи. Гусев предложи и прошка за хакери, които " безкористно и дейно се борят за Русия в киберпространството " . Руските хакери са известни с голям брой офанзиви, част от които не са бизнес насочени и за които се допуска, че преследват по-скоро политически поръчки.

Идеята е " Народен киберфронт " да се сътвори по прилика на образувания преди няколко дни " Културен фронт ", който ще поддържа дейци, които работят в " целите на обичайните духовни полезности в културата ".

Припомняме, че още през юли месец 2021 година Русия разгласи, че сполучливо е провела тестванията за. В края на 2019 година законодателство , известно като закон за " суверенния интернет ", което се стреми да защищити страната от това да бъде отрязана от непозната инфраструктура, в отговор, както Русия го назова, на " нападателния темперамент " на националната тактика за киберсигурност на Съединени американски щати . Законодателството провокира ужас измежду деятели за независимост на словото, които се притесняват, че този ход ще ускори държавния надзор на киберпространството.

Паралелно с това в Руската федерация поредно се прокарва законодателство, рестриктивно по отношение на така наречен задгранични сътрудници и свободата на словото . След започването на войната против Украйна законодателството влезе и в действие с редица присъди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР