Правителството на РС Македония днес прие третия набор от икономически

...
Правителството на РС Македония днес прие третия набор от икономически
Коментари Харесай

Северна Македония вдига икономиката с мерки за 355 милиона евро

Правителството на районен съд Македония през днешния ден одобри третия набор от стопански ограничения, ориентирани към възобновяване на вътрешната стопанска система след рецесията с ковид. Както министър-председателят Оливер Спасовски разгласи на конференция в държавното управление през днешния ден, третият пакет от ограничения възлиза на 355 милиона евро или 5,5% от брутния вътрешен артикул и ще обхване 730 000 души. 
Спасовски акцентира, че въпреки първият и вторият набор да са били навременни и съществени за избавяне на работни места, тези ограничения ще бъдат директна финансова поддръжка за стимулиране на потреблението, премия за лекарите и медицинския личен състав и отделенията по инфекциозни заболявания, на правилото никой да не бъде пропуснат.
„ В първия дирек от третия пакет вкарваме разплащателни карти за жителите за по-голямо ползване за развиването на вътрешноикономическите действия. Около 100 000 жители ще получат разплащателни карти от 9 000 денара и те ще бъдат разполагаем за всички безработни, получатели на обезпечена минимална помощ. Това ускорява вътрешното ползване и усилва покупателната дарба и безкасовите заплащания “, сподели Спасовски, представен от БГНЕС. Премиерът добави, че тази разплащателна карта ще се ползва единствено за локални компании, производители и услуги за интервал от 30 дни, в размер на 16 милиона евро. 
100 000 жители ще получат и ваучер за вътрешен туризъм от 6 000 денара и разплащателна карта за дома в размер на 3 000 денара, с цел да засилят вътрешния туризъм. Тази мярка ще може да бъде употребена от всички заети жители, които получават чиста заплата под 15 000 денара и нямат различен приход. Ваучерът може да се употребява в домашни хотели и други места за настаняване, а разплащателната карта предизвиква закупуването на домашни артикули и услуги.
Спасовски разгласи и помощи за 100 000 младежи в размер на 12 милиона евро, които те ще могат да употребяват посредством няколко типа помощ. Парична поддръжка до 6 000 денара, разплащателна карта от 3 000 денара и карти и ваучери за образование в ИТ бранша и доплащане за университет и настаняване в общежития.
„ Въвеждаме уикенд без Данък добавена стойност за всички жители, за по-евтини цени. Ние насърчаваме растежа на потреблението и приходите в избрани браншове на продажбите като магазини за облекла, бяла техника, мебели, санитария, учебни принадлежности и книги. Очакваме спомагателен приход от 20 милиона евро, който ще се влее в македонската стопанска система “, сподели още Спасовски на конференцията. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР