Правителството на Република Северна Македония (РСМ) прие на днешното си

...
Правителството на Република Северна Македония (РСМ) прие на днешното си
Коментари Харесай

Правителството на РСМ се съгласи за старт на работата по промените в Конституцията

Правителството на Република Северна Македония (РСМ) одобри на днешното си Предложението за пристъпване към конституционни промени. Кабинетът реши документът да бъде импортиран в Събранието на РСМ , заяви пресслужбата на държавното управление на страната, представена от БГНЕС.

" Предложението за пристъпване към изменението на Конституцията е направено от работна група, формирана от специалисти, видни преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с единомислеща поддръжка на наличието на текста, след което той беше включен в дневния ред на днешното държавно съвещание по предложение на Министерството на правораздаването ", се споделя в известието на държавния пресцентър.

Предложението е основано на решения на Народното събрание на Република Северна Македония от 16 юли 2022 година , и е обвързано със мнението на Съвета на Европейския съюз и с общата позиция на Европейски Съюз.

Кабинентът декларира, че Северна Македония, в сходство със стратегическата си решителност за пълноправно участие в Европейския съюз, е подготвена да извърши отговорностите си, поети в границите на договарянията за присъединение на страната към Европейски Съюз.
 Ваймарската тройка подканя РСМ да промени Конституцията, не да чака по-добро предложение за Европейски Съюз
Ваймарската тройка подканя РСМ да промени Конституцията, не да чака по-добро предложение за Европейски Съюз

2030 година била реалистична цел за участие на Скопие в Европейски Съюз

Промените в конституцията касаят прибавянето на части от народи в преамбюла и членове 49 и 78 от главния закон на страната, като във формулировката се прибавят: " българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ... ".

" В сходство с това беше направена корекция и в Комисията за връзки сред общностите за опазване на по този начин избрания в преамбюла на Конституцията паритет на представителите в Народното събрание на всички общности ", изяснява пресслужбата на кабинета на РСМ.

От държавното управление приканват всички парламентарно показани обединения и депутатите за конструктивност, почтеност и подготвеност за реализиране на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз.
 Ще даде ли Северна Македония въздух на народа си или ще го задушава с ненавист?
Ще даде ли Северна Македония въздух на народа си или ще го задушава с ненавист?

Такива въпроси сложи в журналистът Любчо Нешков за връзките сред България и РСМ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР