Правителството на Република Кипър реши да анулира международно признатите кипърски

...
Правителството на Република Кипър реши да анулира международно признатите кипърски
Коментари Харесай

Кипър анулира паспортите на членове на турско-кипърското правителство

Правителството на Република Кипър реши да анулира интернационално приетите кипърски паспорти на членовете на настоящето управление на самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър (TRNC).

„ По време на днешното съвещание Кабинетът на министрите реши да анулира съществуващите или да откаже възобновяване или издаване на нови паспорти на Република Кипър на редица лица, които или вземат участие в така наречен Кабинет на сепаратистката страна, или са членове на комисията по откриването на Вароша ", съобщи формалният представител на държавното управление на Република Кипър с сан на министър Мариос Пелеканос в края на среща, която се организира в лятната резиденция на президента в планините Троодос.
 Кипър вкарва PCR тест за идващите от България, които не са имунизирани Кипър вкарва PCR тест за идващите от България, които не са имунизирани
Считано от през днешния ден, 19 август, Кипър вкарва за идващите от България, които не са имунизирани, условието да показват PCR тест за C...

Анулирането на паспортите за задгранични пътувания на кипърски турци, които съгласно Никозия " подкопават суверенитета, независимостта, териториалната целокупност и сигурността на Република Кипър ", а също по този начин " способстват за осъществяването на проектите на Турция за смяна на статута на анклава Вароша обратно на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации " не значи отнемане от поданство на Република Кипър.

Официалният представител на държавното управление на кипърските гърци не уточни имената на политиците от кипърските турци, против които са взети тези ограничения. " Кипър Мейл " обаче заяви, че съгласно наличната информация, измежду тези, чиито паспорти са анулирани, има 10 членове на кабинета на министрите на непризнатата кипърско-турска страна, в това число водачът на кипърските турци Ерсин Татар, както и четирима членове на комисията, посочена от Пелеканос.

Освен това държавното управление на Република Кипър подаде тъжба против дейностите на Турция до Европейския съд по правата на индивида (ЕКПЧ) по отношение на решението за разкриване на част от територията на Вароша, курортна зона на град Фамагуста, ситуирана в неутралната зона на Кипър.

Според Резолюция № 550 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1984 година Вароша би трябвало да остане непокътната до връщането там на потомците на притежателите на кипърските гърци, които бяха изгонени от Фамагуста по време на нашествието на Кипър през 1974 година от турски войски. Връщането на този регион под контрола на миротворците на Организация на обединените нации (де факто е под контрола на турските войски) се изисква от Резолюция 789 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1992 година
 Министерство на здравеопазването: Въздържайте се от пътувания до Кипър, Гърция и Турция Министерство на здравеопазването: Въздържайте се от пътувания до Кипър, Гърция и Турция
Във връзка с усложнената епидемиологична конюнктура и регистрираните за последните 14 дни високи равнища на заболяемост на 100 хиляди души население...

Въпреки това на 8 октомври 2020 година органите на TRNC отвориха достъп за туристите до морската част на северните квартали на Вароша. И на 20 юли 2021 година Ерсин Татар съобщи на боен церемониал в турската част на Никозия, че 3,5% от ще бъде демилитаризирана, трансферирана под контрола на гражданската администрация на TRNC и разпределена за потребление на притежатели, в това число кипърски гърци, в случай че последните аплайват със надлежно искане до Комисията по въпросите на недвижимите парцели. Става дума за разкриване на имот във Вароша с повърхност от 174 000 квадратни метра, който е застроен най-вече с частни домове.

Присъстващият на парада турски президент Реджеп Тайип Ердоган приветства решението, като съобщи, че то ще бъде от изгода за всички страни.

На 23 юли 2021 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри декларация, осъждаща новата позиция на Турция и кипърските турски управляващи във връзка с квартала Вароша и прикани за нейното преразглеждане.

след въоръженото настъпление на Турция през 1974 година, предизвикано от държавен прелом от последователите на присъединението на острова към Гърция. В резултат на военните дейности почти 37% от територията на Кипър, на която през 1983 година е образувана самопровъзгласилата се TRNC, е под турски надзор. Южната част на острова остана под контрола на Република Кипър, страна от Европейския съюз, обитаема най-вече от кипърски гърци.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР