Правителството на Продължаваме промяната - Демократична България и ГЕРБ беше

...
Правителството на Продължаваме промяната - Демократична България и ГЕРБ беше
Коментари Харесай

Имаме редовен кабинет. А сега накъде?

Правителството на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ беше гласувано в Народното събрание и постави клетва, като след близо година България още веднъж ще има постоянен кабинет. Депутатите одобриха оферти кабинет с втория мандат на ПП/ДБ с министър председател акад. Николай Денков. Кандидатурата на Денков беше призната със 132 гласа " За ", до момента в който 69 депутати бяха " срещу ". " Въздържали се " нямаше. Със същите гласове бяха признати и структурата и състава на Министерския съвет

Видимо и от дебатите в Народното събрание, както и от всичко, изречено през последния месец, този кабинет – от самото си планиране още – стъпи на доста тъничък лед. Недоволството измежду немалка част от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС, Демократична България и Политическа партия е огромно, а съпротивата, която среща и от по-голямата част от парламентарно показаните партии, дава ясни индикации, че му/ни предстоят сложни месеци.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев беше единственият от партията, който гласоподава срещу кабинета. „ Гласувах " срещу ", тъй като не преставам да считам, че Политическа партия са пасмина от измамници, жадни за власт ", съобщи той, допълвайки: " Чакам с неспокойствие да гласоподавам " за " при първия избор на съмнение към това държавно управление... И ми се коства, че този миг ще настъпи много бързо! ”. Макар само той очевидно да се разгласи „ срещу ”, не е загадка, че измежду редиците на ГЕРБ тлее съществено неодобрение от нуждата да дадат своя глас „ за ”.

Необходимост, тъй като е правилно, че сме в последна потребност:

- Да се одобри незабавно бюджет без нарастване на налози, с до 3% дефицит;

-  Да се осъществят интернационалните цели Шенген и еврозоната;

- Да излезем от въздействието на президента, наложено, осъществено и увеличено посредством служебните му правителства;

- Да заявим ясно ориентацията си в полюса Изток-Запад. Харесва ли му или не на някой, ние доста от дълго време – посредством участието си в Европейски Съюз и НАТО, сме показали къде желаем да се нареждаме. Малко късно е да даваме обратно, пробвайки се балансираме разкрачената си поза – не е добре за самите нас и ни слага в неловки, да не употребя друга дума, обстановки.

Не е и неистина, че от много време сме в политическо безвремие, подбудено както от служебните кабинети, по този начин и от потъването на парламентаризма, по този начин и от цирковете, разиграващи се всекидневно, по този начин и от безплодните избори. В патова обстановка сме. Уж сме парламентарна република, а в действителност сме под президентско ръководство.

Взаимните взаимни отстъпки биха могли да изиграят и добра роля, тъй като ще накарат политиците да обмислят повече идващите си дейности, а не да работят само популистки. Това че кабинетът ще е формиран от относително допустими и за двете съществени обединения лица, също би трябвало да подсигурява както решенията му, по този начин и салдото, а не на последно място – всеки министър знае, че с изключение на от редовия гласоподавател, този път дейностите му ще бъдат следени и от много повече партии – такива, дали своят вот даже „ за ”. По нужда...

Безспорно е, че ни би трябвало устойчиво държавно управление и постоянен парламент. Колкото и дразнещо да звучи за доста хора, нужна ни е и ясна визия пред сътрудниците ни. Сигналите, които излъчваме през последните месеци, са в наш ущърб. И това не е факсимиле, и да се прави разлика сред навеждане – което значи напълно друго, и постоянни позиции – което значи доверие.

Да не забравяме и разнообразни проруски настроени сили, които в тази обстановка усилват своето въздействие. Не са „ Възраждане ” единствено, тъй като при тях, в случай че би трябвало да приказваме почтено, е много противоречиво дали огромна част от позициите им не са просто популистки и съобразени с настройките на гласоподавателите. И те се приспособяват, заемайки свободните ниши. Става въпрос за много по-сериозно съветско външно въздействие, на което е реалност, че постоянно сме били подложени, само че в тази обърканост, работи все по-активно.

Проблемите - те са много повече, в случай че би трябвало да бъдем откровени

Избирателите - към този момент упоменатото омерзение измежду немалка част от гласоподавателите на партиите, участващи в това държавно управление. Вижда се и по реакциите им на стената на Делян Добрев във Facebook, който гласоподава и изясни решението си в обществената мрежа. Подкрепилите позицията му са хиляди, като това най-вече са симпатизанти на ГЕРБ, извънредно недоволни от тази безпринципна, по думите им, коалиция. Как един ден те чегъртат, заплашват водача ти със затвор, назовават гласоподавателите ти малоумници, а цялата партия мафиотска, а на идващия ти би трябвало да преглътнеш всички обиди и да подадеш ръка, несъмнено е мъчно смилаемо.

Не им е по-лесно и на ПП/ДБ, чиято изразителност дълго време беше построена върху гърба на ГЕРБ и Бойко Борисов и чиито водачи се кълняха, че в никакъв случай няма да се коалират с мафията. Е, това сякаш не било коалиция. Да, добре – не по врат, а по шия.

Конституцията -  главният ни закон не планува такова свободно интерпретиране и опция за вид за ротация на министър-председателите. За да напусне поста си Денков, или би трябвало или да му бъде гласувано съмнение от Народното събрание, или самичък да подаде оставката си. Ако подаде оставка обаче, тя важи и за Министерския съвет. Казано по-просто – в случай че така наречен джентълменско съглашение се съблюдава, след 9 месеца Денков би трябвало да си подаде оставката, с цел да бъде определена Мария Габриел. Тук пораждат две въпросително, по-точно, нови два казуса. Първият е явен – дали след 9 месеца, в случай че изобщо това държавно управление издържи толкоз, изборът на Политическа партия и самите Политическа партия ще го създадат, спазвайки единствено честната си дума, е противоречиво. Вторият проблем е, че в случай че държавното управление " Денков " е в оставка, президентът би трябвало да връчи мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ и на консултациите при него би трябвало да отиде Габриел. Тоест още веднъж изпадаме в познатия обаян кръг.

Асен Василев – извънредно нездравословна, одиозна фигура, лицето, поради което главно сме в това финансово състояние. И точно на него изключително доста държаха Политическа партия. Демократична България пък очевидно не смееха да вземат отношение. Въобще, тяхната липса на позиция и безмълвие може да бъде тълкувано по доста способи, само че това е напълно обособена тематика.

Говорим за този същия Василев, против който месеци наред беше ориентирана и цялата изразителност на ГЕРБ. Вероятно това ще е една от главните аргументи за неуспех на кабинета, в случай че се стигне до подобен. И една от главните аргументи гласоподавателите на ГЕРБ да се оттеглен очевидно от партията си на идващите избори – локални и парламентарни.

Недоверието

Доверие сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма, това не загадка, удостовери го и самият Кирил Петков. Как се работи в такава токсична атмосфера, дали изобщо ще е допустимо, следва да забележим.

Истината е, че тази (не)коалиция е вреда и за всички забъркани. Но истина е, че все още очевидно няма различен работещ вид. Компромисите не са нещо неприятно, казусът е, когато са основани на непоследователност или по-точно – на тъпчене на заявените дълго време правила, заради които и гласоподавателите са дали своят вот за теб.

Едно е ясно – в случай че оцелее, този кабинет ще е доказателство, че и най-големите политически врагове могат, а и в някои обстановки би трябвало да работят дружно в името на огромната цел, която надскача всички партийни желания. Ако оцелее, ще значи, че всички, или най-малко огромна част от гласувалите за него и участващите в него, са хора, които чудесно осъзнават провокациите и рисковете, пред които е изправена страната ни. Ако кабинетът се провали, това ще е следващ неуспех и за политическата класа, и за парламентаризма, и за България. Нещо повече, евентуален неуспех най-вероятно ще значи, че най-малко една от партиите, участващи в него, ще слезе от политическата сцена – вечно, а другите ще би трябвало да преглътнат отлива на гласоподаватели от тях.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР