Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп действа по-бързо от

...
Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп действа по-бързо от
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс :САЩ ускоряват местенето на посолството си в Йерусалим

Правителството на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп работи по-бързо от плануваното, с цел да реалокира посолството на страната в Израел от Тел Авив в Йерусалим до 2019 година, оповестяват високопоставени представители. Миналият месец беше обявено, че смяната няма да се случи преди края на мандата на президента, написа вестник " Ню Йорк таймс ".

Плановете на държавното управление сочат, че то към този момент не се пробва да смекчи удара от новата политика, провокирала гневни митинги от палестинци и други араби. Това слага под подозрение миротворческите упоритости на Тръмп, предава Българска телеграфна агенция.

Израелският министър председател загатна тази сряда опцията за по-бързо пренасяне, заявявайки пред медии, че посолството ще бъде преместено в границите на тази година. Няколко часа по-късно Тръмп съобщи, че няма такива проекти, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Не е ясно дали съветниците на Тръмп са го уведомили за новите периоди преди вчерашния ден. Първоначалните проекти бяха за градеж на нова постройка в Йерусалим, която съгласно държавния секретар Рекс Тилърсън ще отнеме минимум три години. По-късно държавният департамент на Съединени американски щати се е спрял на по-скромен и по-евтин проект за преустрояване на съществуваща консулска постройка в Западен Йерусалим. Това ще разреши преместването на посолството до идната година.

Споровете за периодите провокираха напрежение сред Тилърсън и други членове на администрацията. Посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман, както и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, са подкрепили бързия проект. Вчера Тилърсън е изискал от Тръмп повече време за гарантиране на сигурността на постройката и президентът е приел.

Сградата в Западен Йерусалим е покрай Зелената линия, служила като фактическа граница на Израел до арабско-израелската война през 1967 година. Сградата ще би трябвало да бъде преустроена, с цел да може посланикът да прави поверителни интервенции, само че тя е релативно нова сграда, предлагаща по-голяма сигурност от посолството в Тел Авив, съгласно в. " Ню Йорк таймс ".

Бързото пренасяне на посолството може да помогне на Тръмп и при изборите в средата на мандата, споделят представители на Съединени американски щати. Решението за признание на Йерусалим е известно измежду американските евангелисти и твърди поддръжници на Израел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР