Правителството на Нидерландия обмисля вариант да предостави излишните си изтребители

...
Правителството на Нидерландия обмисля вариант да предостави излишните си изтребители
Коментари Харесай

Нидерландия обмисля бартер - дава F-16 срещу МиГ-29 за Украйна. Къде е България?

Правителството на Нидерландия обмисля вид да даде непотребните си изтребители F-16, втора употреба, на съюзническите страни от Източна Европа, които биха дарили своите руски МиГ-29 на Украйна. Това оповестява нидерландското списание EW, базирайки се на източници от кабинета.

Според изданието депутатите са били осведомени поверително за този проект. Преди да се предприеме деяние обаче би трябвало утвърждение от Вашингтон.

Статията в нидерландското списание не показва кои са страните, които биха могли да оказват помощ на Украйна с изтребители съветско произвеждане. Не се загатва България, само че налични МиГ-29 на въоръжение в Европа има единствено в нашата страната, в Словакия и в Полша. Информация, че Братислава е подготвена да подари руските си изтребители изтече преди месеци, само че зесега няма обществена информация дали това се е случило.

За опцията страната ни да се възползва от възможен бартер с Нидерландия заприказва първо депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев. Самият той се базира на обявата в EW: " Нидерландия е подготвена да подари на България самолети F-16, в случай че се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна ". Темата поде и някогашният министър на защитата Николай Ненчев с обществените мрежи.

Призивът е " служебното държавно управление да се засилва ", съгласно Мирчев.

Всичко това се случва в миг, в който тече едномесечният период Министерството на защитата да показа проект в осъществяване на решението на Народното събрание за даване на оръжие на Украйна. Служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Държавата ни обаче има разполагаем МиГ-29, чийто летателен запас изтича следващата година и за момента няма варианти за удължаването му - в това число и поради глобите против Русия за войната, която стартира в Украйна. Още в средата на 2023 година военната авиация ще остане без самолети, а новите F-16, поръчани през 2019 година, ще дойдат едвам през 2025 година

" Ако в действителност Нидерландия обмисля сходно предложение и информация е достоверна, българската дипломация незабавно би трябвало да реагира и да потърси благоприятни условия страната ни да взе участие ", сподели пред " Булевард България " ген. Съби Събев, първият представител на страната ни в НАТО.

Служебното държавно управление на този стадий търси заместващи изтребители. В напреднала фаза са договарянията с Швеция за " Грипен " и с Франция - за " Мираж ". Димитър Стоянов споделя, че писма за предложения са изпратени и на Съединени американски щати и Израел. Твърди се, че единствено двете европейски страни са дали отговор. През Министерство на външните работи писмо с искане за обвързваща оферта е пратено единствено на Швеция. Министърът на защитата обаче твърди, че останалата връзка не минава през външното ни министерство, тъй като за разлика от Осло, останалите страни имат дипломатически представителства у нас и връзката е директна.

Според ген. Събев обаче концепцията за пазаруване на " заместващи " изтребители, втора употреба, до идването на новите F-16 Block 70 е прекомерно закъсняла. Вариантът за възможен бартер F-16 против МиГ-29 за Украйна обаче съгласно експертите би бил добър, даже да се наложи България да доплати да вземем за пример за образованието на водачи. В подобен сюжет прекосяването на тези летци към новата трансформация на американския изтребител, която ще притежаваме, ще бъде по-лесно, макар разликите в авиониката на новото потомство машини в съпоставяне със самолетите, които би предложила Нидерландия.

Още по времето на кабинета на Кирил Петков писма в търсене на заместващи самолети са били изпратени до Съединени американски щати, Швеция, Франция, Испания, Италия и Нидерландия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР