Правителството на Мали отхвърля обвиненията от няколко европейски държави и

...
Правителството на Мали отхвърля обвиненията от няколко европейски държави и
Коментари Харесай

Мали отрича за наемници от Вагнер и иска доказателства от европейски държави и Канада

Правителството на Мали отхвърля обвиняванията от няколко европейски страни и Канада за хипотетично разполагане на части на частна военна компания ЧВК (Вагнер) в тази африканска страна, се споделя в изказване, оповестено в събота от държавното управление, оповестява ТАСС. 

В четвъртък френското външно министерство разгласява взаимно изказване на външните министри на 12 страни от Европейски Съюз, Англия, Норвегия и Канада, че решението на малийските управляващи да сключат контракт с " Вагнер " е тъпо и може единствено да утежни обстановката със сигурността в районът.

Според изказването държавното управление на Република Мали " публично е отхвърлило тези неоснователни изказвания и упорства да му бъдат предоставени доказателства от самостоятелни източници ".

Правителството на страната разяснява, че  " взе участие единствено в междудържавно партньорство с Русия, исторически сътрудник " на Мали и изиска " да се съди по дейности, а не по слуховете ". В същото време " Вагнер " не се загатва непосредствено в това изказване.

Руският външен министър Сергей Лавров на 25 септември, на конференция след пътешестване до Ню Йорк за 76-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, сподели, че управляващите в Мали са помолили " Вагнер "  за помощ в битката с тероризма. В същото време той акцентира, че Москва няма нищо общо с тази договорка.

Полковник Паскал Яни, формален представител на Генералния щаб на френските въоръжени сили, сподели при започване на октомври, че френските специфични елементи, участващи в антитерористична интервенция " Бархан " в зоната на Сахел, не са разкрили никакви признаци за наличие на  " Вагнер " в Мали.

Яни отбелязва също, че " не знае дали управляващите в Мали са сключили съглашение с Вагнер или не ".

Мали претърпя два военни преврата от август 2020 г. По време на първия, на 18 август 2020 година, президентът Ибрахим Бубакар Кейта бе отхвърлен от власт. Военна група, водена от полковник Асими Гойта, назначи Ба Ндао за краткотраен президент на Мали. На 26 май обаче той бе свален от същата военна група, до момента в който вицепрезидентът Гойта бе назначен за държавен глава за временен интервал с решение на Конституционния съд на Мали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР