Правителството на Ливан се реши да отпусне 15 милиона долара

...
Правителството на Ливан се реши да отпусне 15 милиона долара
Коментари Харесай

Ливан отпуска средства за временно преодоляване на хлебна криза

Правителството на Ливан се реши да отпусне 15 милиона $ за краткотрайно разрешаване на възходящия дефицит на самун в страната , сподели министърът на стопанската система Амин Салам пред Ройтерс, като в същото време предизвести, че средствата ще стигнат единствено за няколко седмици.

Дълги опашки започнаха да се образуват пред фурните в цялата страна от понеделник, откакто вътрешни лица от промишлеността предизвестиха, че държавното управление не е удължило дълго обещаваната кредитна линия за субсидиране на хляба.

Салам сподели, че държавното управление ще обезпечи 15,3 милиона $ заем на вносителите като " решение на въпроса за субсидирания самун ".

" Това ще ни даде интервал от към две до три седмици, преди да би трябвало да отворим друга кредитна линия, която бяхме поискали на стойност 21 милиона $ ", сподели Салам.

Той успокои, че държавното управление сега не обмисля премахването на дотациите за самун и вместо това ще търси съглашение за 150 милиона $ със Световната банка за възстановяване на продоволствената сигурност , тъй като в дълготраен проект " няма да можем да субсидираме нищо, още по-малко хляба ".

Ливан е мощно подвластен от вноса на храни и заплаща за тях в долари, които стават все по-трудни за намиране след срутва на стопанската система му през 2019 година

Оттогава ливанският паунд е изгубил повече от 90% от цената си, до момента в който цените на храните са се повишили над 11 пъти, съгласно Световната стратегия по прехраната.
 Европейски Съюз ще се бори с съветското въздействие посредством продоволствена дипломация
Европейски Съюз ще се бори с съветското въздействие посредством продоволствена дипломация

Европейски Съюз заделя финансиране за Западните Балкани и Северна Африка

, която доставя по-голямата част от пшеницата в Ливан, и неспособността на ливанските управляващи да съхранява ресурси от пшеница, защото най-големите му силози бяха унищожени при.

" Нямаме силози, нямаме и пари ", сподели Гасан Бу Хабиб, вицепрезидент на Wooden Bakery, една от най-големите вериги от пекарни. " Хлябът ще стане първокласен продукт - ще стане скъпа стока! "
 Протестиращи в Ливан блокират пътища поради икономическия срив
Протестиращи в Ливан блокират пътища поради икономическия срив

Повече от три четвърти от популацията изпадна в беднотия

Кризата се корени в десетилетията на корупция и неприятно ръководство. Политическата класа, която ръководи дребната страна с население от 6 млн. души, в това число 1 млн. сирийски бежанци, от гражданската война през 1975-90 година насам, се опълчва на промените, изисквани от интернационалната общественост.

Около 80% от хората в Ливан живеят в беднотия. В годишния си отчет написа, че " корумпираните и некомпетентни " ливански управляващи съзнателно са вкарали страната в една от най-тежките стопански рецесии в днешно време, демонстрирайки неуважение на правата на популацията.

Страната е от време на време парализирана от митинги и значително подвластна от противоборството сред Саудитска Арабия, която се пробва да управлява мюсюлманите сунити в страната, и Иран, който управлява придвижването " Хизбулла " - подкрепяно от шиитите в Ливан и прието за терористична организация от Израел, Съединени американски щати, Канада и Европейски Съюз, както и в други страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР