Правителството на Италия изготви схема за прехвърляне на рафинерия в

...
Правителството на Италия изготви схема за прехвърляне на рафинерия в
Коментари Харесай

Италия пое контрол над рафинерията на „Лукойл“

Правителството на Италия изготви скица за прекачване на рафинерия в Сицилия, благосъстоятелност на съветската „ Лукойл “, в ръцете на попечители, пробвайки се по този начин да избегне затварянето ѝ. Опасността от такова надвисна вследствие на ембаргото върху съветския морски нефт, което влиза в действие след три дни.

Забраната на Европейския съюз върху съветския недопечен нефт би трябвало да влезе в действие на 5 декември. Ембаргото заплашва да блокира доставките за рафинерията ISAB на „ Лукойл “, която съставлява една пета от преработвателния потенциал на Италия.

Заводът разчита само на съветски нефт откогато банките стопираха да я финансират и да дават нужните гаранции за закупуване на нефт от другаде след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.

Министерството на индустрията сподели, че държавното управление към този момент има право да наложи краткотрайно настойничество за период до една година, с опция за удължение с още 12 месеца. Властта се базира „ на сериозната и непосредствена заплаха “ за сигурността на енергийните доставки. От ведомството обясниха още, че следени от страната компании в същия бранш могат да бъдат призовани да поддържат държавния комисар.

Източник, осведомен с въпроса, сподели, че с хода си държавното управление оставя отворена вратата за евентуално присъединяване на следената от страната ENI в поддръжка на специфичния комисар по ръководството на рафинерията на „ Лукойл “.

В изказване министър председателят Джорджия Мелони даде да се разбере, че схемата за настойничество е ориентирана към гарантиране на непрекъснатостта на рафинерията ISAB, за която директно работят към 1000 души в усложнен от икономическа позиция район.

Друг източник разяснява пред Reuters, че държавното управление работи по отключване на финансиране за ISAB.

Въпреки че „ Лукойл “ не е обиден от глобите в Европа, банките не са благоразположени към свързани с Русия предприятия, защото се опасяват от бъдещи санкции от Съединени американски щати. Отвъд Океана компанията е обект на секторни наказания от 2014 година

Междувременно текат договаряния за продажба на рафинерията. Financial Times заяви в четвъртък, че са обновени диалозите с американската капиталова платформа Crossbridge Energy Partners. Потенциалната договорка ще оцени централата на 1-1.5 милиарда евро.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Италия рафинерия страна ПоследниНай-четениКомпании 32 Италия пое надзор над рафинерията на „ Лукойл “ Компании 664 „ Главболгарстрой “ с революционен план за кръгова стопанска система в строителството Политика 368 Нова комисия ще дефинира цените на ВиК услугите Компании 772 United Group се причисли към Алианса за виновен бизнес Индустрии 11053 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Крипто 6260 Още две огромни криптокомпании стопират работа Енергетика 5388 На първо четене: Енергийната комисия забрани на „ Лукойл “ да изнася горива Финанси 4682 Основната рента в България скочи внезапно Всички новиниОще от
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР