Правителството на Испания прие проектозакон, чиято цел е да се

...
Правителството на Испания прие проектозакон, чиято цел е да се
Коментари Харесай

Испания спира със закон разхищаването на храна в супермаркетите и заведенията

Правителството на Испания одобри проектозакон, чиято цел е да се понижи разхищението на храна посредством въвеждане на санкции за заведенията за хранене и супермаркетите, които изхвърлят остатъците. Подобно законодателство към този момент съществува във Франция и Италия.

" Това е реформаторски юридически инструмент за попречване на разхищението " по хранителната верига - от производителите до потребителите, което води до финансови загуби и оказва въздействие върху околната среда, съобщи министърът на храните Луис Планас след държавното съвещание.

" В свят, в който, за жалост, към момента съществуват апетит и недохранване, това са неща, които тежат на съвестта на всички ", сподели той.

Законопроектът, който ще би трябвало да бъде разискван в Народното събрание, има за цел да понижи изхвърлянето на 1,3 милиона тона храни и питиета в Испания всяка година, което съгласно държавни данни се равнява на загуба от 250 евро на човек.

Съгласно новото законодателство, както супермаркетите, по този начин и заведенията за хранене ще би трябвало да намерят способи да разпределят остатъците от храна на неправителствени организации и хранителни банки.

Например, когато плодовете са прекомерно зрели, с цел да бъдат продадени, те би трябвало да се употребяват за подготвяне на конфитюри или сокове, а когато към този момент не са годни за консумация от индивида, би трябвало да се употребяват за храна на животни или да се компостират.

За да се избегне разхищението, заведенията за хранене ще би трябвало да дават на клиентите си " торбички за кучета " - безвъзмездни кутии, в които да си носят остатъците от храна - процедура, която е необичайност в Испания.

Законопроектът планува санкции за неспазване на условията, които варират от 2 001 евро до 60 000 евро.

Планас съобщи, че задачата не е да се сътвори " интервенционистки закон ", а подобен, който да " увеличи осведомеността " по отношение на разхищаването на храна.

Няма да има наказания за частните домове, само че те ще бъдат обект на просветителни акции.

През последните години други страни като Италия и Франция към този момент одобриха закони, ориентирани против разхищението на храна.

В сходство с задачите, сложени от Организация на обединените нации, Европейският съюз се ангажира до 2030 година да понижи на половина разхищението на храна както от страна на предприятията, по този начин и от страна на потребителите. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР