Правителството на Гърция оцеля след поискания вот на недоверие относно

...
Правителството на Гърция оцеля след поискания вот на недоверие относно
Коментари Харесай

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Правителството на Гърция оцеля след поискания избор на съмнение по отношение на дейностите му за снежната стихия, която затрупа основна атинска автомагистрала и остави хиляди без електричество в продължение на дни.

Предложението, импортирано от водача на главната опозиционна партия Алексис Ципрас, не съумя да получи нужните му девет гласа, като единствено 142 депутати в 300-местния парламент го поддържаха.

Ципрас, някогашният министър-председател, който беше надвит от Мицотакис на националните избори през 2019 година, назова отговора на държавното управление на снежната стихия от понеделник, която затрупа Атина и други елементи на Гърция, " крушение ".

" Подайте оставка и свикайте избори ", обърна се той към премиера в Народното събрание през днешния ден, обвинявайки държавното управление, че се е провалило и в ръководството на пандемията и в реакцията си на възходящите цени на силата. " Гърция се нуждае от държавно управление на честността, демокрацията и напредъка ", съобщи Ципрас.

Хиляди атиняни бяха блокирани в колите си в продължение на часове в столицата и на околовръстния път Attiki Odos, частната автомагистрала към града.

Министрите обявиха, че предварителните уверения на шефовете на автомагистралата, че има задоволително тежка техника за разчистване на снега, са били прекомерно оптимистични, а основният действен шеф на компанията подаде оставка.

Снежната стихия прекъсна електрозахранването на към 200 000 семейства и предприятия в столицата, доста от тях за близо седмица, като районните и локалните управляващи си размениха обвинявания, че не са се мобилизирали задоволително бързо, с цел да разчистят падналите дървета и сняг.

Бурята повреди и клетките на птиците в зоологическия парк " Атика ", което докара до бягството на два орела и 30 ибиса от типа Валдрап, оповестиха от парка.

В събота министърът на гражданската отбрана Христос Стилианидис, някогашен комисар на Европейски Съюз по ръководство на рецесии, съобщи, че Гърция не разполага със " модерни принадлежности " за справяне с климатичните провокации. " Нуждаем се от съвременни радари и системи за ранно предизвестие ", сподели той пред Народното събрание.

Премиерът Мицотакис съобщи, че Гърция - всекидневно наранена от трусове и летни горски пожари, ще влага 1,7 милиарда евро (1,9 милиарда долара) в инфраструктура за гражданска отбрана.

В отговор на обвиняванията за несполучливото справяне с пандемията от Ковид-19, която лиши живота на над 23 000 души, министър-председателят съобщи, че 84% от гърците над 18-годишна възраст към този момент са имунизирани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР