Правителството на Франция даде днес ход на остро оспорвания план

...
Правителството на Франция даде днес ход на остро оспорвания план
Коментари Харесай

Френското правителство няма да отстъпи от пенсионната реформа

Правителството на Франция даде през днешния ден ход на остро оспорвания проект за пенсионна промяна, който планува увеличение на пенсионната възраст до 64 години.

" Ако се върнем обратно по тази точка (за увеличение на възрастта), това би означавало да се откажем от възобновяване на салдото в системата ", съобщи министърът на труда Оливие Дюсопт след представянето на законороекта на съвещание на кабинета, което е последната стъпка преди влизането му в парламентарния спор.

Освен последователното увеличение на възрастта за пенсиониране от 62 години в този момент до 64 години до 2030 година, законопроектът ще усили от сегашните 42 на 43 минималния брой години за осигуровки, които хората би трябвало да внасят в системата, с цел да получат цялостна пенсия, написа Агенция Франс Прес.

Дюсопт съобщи, че държавното управление " не е според със синдикатите ", които бяха отпред на масовоте митинги в четвъртък, 19 януари, когато над 1,1 млн. души излязоха по улиците против пенсионната промяна. Профсъюзите се приготвят за нов протестен ден на 31 януари, като предизвестяват, че са подготвени да засилят още повече дейностите си, в случай че държавното управление не отстъпи.

Министрите настояват, че през идващите години пенсионната система ще изпадне в недостиг за милиарди и че би трябвало да се намерят икономии, с цел да се избегнат скъпоструващите добавки от общото данъчно облагане. Сега министрите би трябвало да прокарат промяната в Народното събрание, където са изправени пред решителна съпротива, изключително от страна на левицата.

Франсоа Руфин, водещ народен представител от лявата партия " Непреклонна Франция ", съобщи в неделя пред телевизионния канал France 3, че групата му ще предложи " твърда съпротива, която ще ни разреши да разглобим текста и лъжите на държавното управление парче по парче ". Той настоя, че президентът Еманюел Макрон " не прави тази промяна по стопански аргументи - за него това е метод да подпечата властта си ".

Самият Макрон още веднъж настоя в неделя, че пенсионната промяна е била част от програмата му на изборите предходната година, на които той завоюва втори президентски мандат.

Подкрепата за пенсионните промени наподобява нежна в лявото крило на парламентарната група на Макрон и в по-малките съюзнически партии, като предходната седмица някогашният министър Барбара Помпили съобщи, че " на този стадий не може да гласоподава за промяната ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР