Правителството на Естония обяви, че ще премахне паметници от съветската

...
Правителството на Естония обяви, че ще премахне паметници от съветската
Коментари Харесай

Естония премахва паметниците от съветско време - танк Т-34 беше първият

Правителството на Естония разгласи, че ще отстрани монументи от руската ера от публични места в страната.

Министър-председателят Кая Калас съобщи, че решението е взето заради заплахата от публични вълнения след нахлуването на Русия в Украйна.

" Като знаци на репресиите и руската окупация те се трансфораха в източник на възходящо обществено напрежение ", написа Калас в Twitter, представена от БНР.

" В тези времена би трябвало да сведем до най-малко риска за публичния ред ", добави тя.

Първоначално балтийската страна разгласи, че ще отстрани паметниците от руската ера от източния граничен град Нарва, заяви " Евронюз ".

Една имитация на руски танк Т-34 припомня за руските бойци, починали при освобождението на Естония от нацистка Германия по време на Втората международна война.

Според естонската радио- и телевизионна компания " ERR " в този момент танкът ще бъде изместен в Естонския боен музей във Виимси, северно от столицата Талин.

Министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс удостовери, че интервенцията по демонтирането и преместването " ще бъдат осъществени по заслужен метод ".

" Например цветята и свещите, сложени на паметниците, ще бъдат отнесени в гробището, а не изхвърлени ", сподели той съгласно " Baltic News Service ".

Калас сподели също, че общият гроб на жертвите от Втората международна война в граничния град към този момент ще получи безпристрастен надгробен знак и ще остане почтено място за възпоменание.

" Никой не желае да вижда по какъв начин нашият войнстващ и неприятелски комшия разпалва напрежение в нашия дом ", добави естонският министър-председател в изказване.

" Няма да предоставим на Русия опцията да употребява предишното, с цел да наруши мира в Естония... да раздра остарели рани. "

Около 57 500 поданици на Нарва са най-вече рускоговорящи. Решението на градския съвет от понеделник да реалокира паметника към този момент докара до митинги.

Общо седем паметника от руската ера в Нарва ще бъдат отстранени, заяви държавното управление.

През 2007 година решението за пренасяне на така наречен бронзова скулптура от Талин - различен руски боен монумент - от градския парк докара до няколкодневни протести.

Един човек почина и бяха осъществени над 1000 ареста, защото рускоговорящите естонци твърдяха, че премахването на паметника заличава тяхната история. По-късно статуята е преместена във военно гробище.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР