Правителството на днешното заседание е одобрило включването на възможност за

...
Правителството на днешното заседание е одобрило включването на възможност за
Коментари Харесай

Държавата ще гарантира за ПАВЕЦ Чаира, нов ядрен реактор и жп вагони

Правителството на днешното съвещание е одобрило включването на опция за издаване на държавни гаранции в плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година в поддръжка на основни и стратегически планове за енергийната и транспортната система на страната - става въпрос за ремонта на ПАВЕЦ " Чаира ", построяването на нов нуклеарен реактор в АЕЦ " Козлодуй ", а също по този начин и по план за закупуване на нови вагони за жп линиите.

За план " Модернизация и рехабилитация на ПАВЕЦ " Чаира " е утвърдена опцията за издаването на държавна гаранция в размер до 80 млн. лева , като с плана се цели модернизирането и връщането в разполагаемост на всички хидроагрегати на ПАВЕЦ " Чаира " за непоклатимост на електроенергийната система.

Одобрена е опцията за издаването на държавна гаранция в размер до 75 млн. лева за увеличение на опциите на ПАВЕЦ " Чаира " с увеличение на размера на долния изравнител на ПАВЕЦ " Чаира " с построяването на язовир " Яденица " и реверсивен напорен тунел за връзка с бент. " Чаира ". С плана централата ще премине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и опция за работа в цялостна генераторна мощ в продължения на 20 часа.

Правителството е одобрило и опцията за издаване на държавна гаранция за план " Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ " Козлодуй " (7 блок). Тя е в размер до левовата равноценност на 1 500 417 089 евро. Проектирането, лицензирането, построяването и въвеждането в употреба на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство (генерация III или III+) с леководен реактор и вода под налягане (PWR), с конфигурирана електрическа мощ 1200 MW, на площадката на АЕЦ " Козлодуй " ( " 7 блок " ) ще се осъществя от учредената за тази цел планова компания " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД.

За осъществяването на план " Придобиване на преносим железопътен състав " е утвърдена опцията за издаване на държавна гаранция в държавния бюджет в размер до левовата равноценност на 300 млн. евро . С придобиването на нов преносим железопътен състав ще се избегне дефицитът за обслужване на графика за придвижване на влаковете , ще се увеличи коефициентът на техническа надеждност на преносимия състав, ще се сведат до най-малко закъсненията на влаковете заради щета и липса на преносим състав и ще се редуцира времето на пътешестване на влаковете.

Одобрените планове, за чието финансиране се планува опция за издаване на държавни гаранции през 2024 година, са съгласувани със Съвета за развиване при Министерския съвет, се показва в решението на държавното управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР