Правителството на Черна гора падна при вот на недоверие късно

...
Правителството на Черна гора падна при вот на недоверие късно
Коментари Харесай

Черногорското правителство падна заради връзките със Сръбската църква

Правителството на Черна гора падна при избор на съмнение късно нощес поради раздор във връзка връзките с авторитетната Сръбска православна черква, разяснява " Вашингтон пост ".

" Депутатите гласоподаваха с 50:1 гласа за събаряне на държавното управление на министър-председателя Дритан Абазович единствено няколко седмици откакто той подписа съглашение, уреждащо ситуацията на Сръбската черква в Черна гора ", написа вестникът.

Както разяснява изданието, въпросът е сензитивен за мнозина в дребната балканска страна с население 620 000 души, която се отдели от доста по-голямата си съседка Сърбия през 2006 година Сръбската православна черква се радва на доста почитатели в Черна гора, само че нацията е разграничена във връзка с преобладаващата роля на църквата и връзките на страната със Сърбия.

Критиците настояват, че не е имало потребност от особено съглашение със сръбската черква, настрана от другите религиозни общности. Прозападните групи в Черна гора дефинираха съглашението като инструмент на Сърбия и Русия за усилване на въздействието им в Черна гора на фона на войната в Украйна.

Абазович отбрани съглашението като метод да се загърби дългогодишният спор на църквата за нейните имотни и други права в Черна гора и да се концентрира върху други значими въпроси.

Не стана ясно незабавно дали рухването на държавното управление ще докара до предварителни парламентарни избори или партиите ще се опитат да образуват нова държавна коалиция.

Политическите разногласия в Черна гора блокираха напредъка към интеграция в Европейския съюз. През 2017 година Черна гора се опълчи на някогашния си съдружник Русия и стана член на НАТО. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР