Правителството на Австралия, което се бори да спаси Големия бариерен

...
Правителството на Австралия, което се бори да спаси Големия бариерен
Коментари Харесай

Колосално! Австралия спасява Кораловия риф с 525 млн. британски лири

Правителството на Австралия , което се бори да избави Големия бариерен риф под натиска на Организация на обединените нации, би трябвало да вложи спомагателни 1 милиард австралийски $ (525 милиона английски лири) за отбраната му, написа " Таймс ".

Рифът е най-голямата жива конструкция в света. Той е подложен на мощен стрес от затоплящите се води заради изменението на климата и нашествието на нападателни морски звезди, които се хранят с корали.

Най-голямата част от новото финансиране - 570 милиона австралийски $ - ще отиде за възстановяване на качеството на водата посредством понижаване отпадъчните води от индустрията и селското стопанство. Изпускането на отпадъчните води може да насърчи растежа на водораслите, решителен източник на храна за морските звезди от типа трънен венец, които са упреквани за увреждане на рифовете.

Австралия е под мощен напън от страна на ЮНЕСКО да форсира напъните за запазване на рифа, откакто организацията съобщи предходната година, че има намерение да впише рифа в листата на застрашените обекти на международното завещание.

Министърът на околната среда Сюзан Лей, която сполучливо лобираше в ЮНЕСКО против незабавното регистриране в листата на застрашените обекти, допусна, че органът на Организация на обединените нации е неграмотен по отношение на положението на рифа.

Австралия би трябвало да изпрати отчет за положението на рифа до ЮНЕСКО идващия месец преди евентуална задача за ревизия.

Големият бариерен риф е включен към Списъка на международното завещание през 1981 година за неговите неповторими естествени характерности и научно и екологично значение.

Рифът към този момент претърпя три морски горещи талази в границите на пет години. Това докара до всеобщо обезцветяване на коралите в огромна част от него, която обгръща повърхност, по-голяма от тази на Финландия.

Въпреки че план за поощряване на растежа посредством размножаване на корали в лабораторни условия сподели прочут триумф, администрацията на морския парк на Големия бариерен риф чака ново избелване на коралите това лято, защото от предишния месец са регистрирани нараснали температури на морската повърхнина.

Джон Шайн, президент на Австралийската академия на науките, сподели: " За да се поддържа работещ риф, би трябвало да има основни дейности в международен мащаб за понижаване на излъчванията на парникови газове и е от народен интерес за Австралия да води тази смяна с действителни дейности.
  Източник: БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР