Правителството на американския президент Джо Байдън одобри военна помощ за

...
Правителството на американския президент Джо Байдън одобри военна помощ за
Коментари Харесай

Правителството на Байдън е одобрило военна помощ за Тайван, очаква се гневна реакция на Пекин

Правителството на американския президент Джо Байдън утвърди военна помощ за Тайван, която да бъде предоставена чрез програмата на Съединени американски щати за оказване на военна помощ на непознати страни, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Агенция Ройтерс отбелязва, че е почерпила тази информация през вчерашния ден от държавен документ, изпратен на американския Конгрес. С документа държавното управление осведоми комисии в Конгреса, че Държавният департамент има намерение да задели 80 милиона $ военна помощ за Тайван.

" Програмата за оказване на военна помощ на непознати страни ще бъде употребена за укрепването на способността на Тайван да се отбранява ", се споделя в документа.

Ройтерс отбелязва, че първа за документа е съобщила организация Асошиейтед прес.

Конгресменът републиканец Майкъл Маккол, който е ръководител на комисията по външни работи в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), изрази задоволството си от обстоятелството, че " най-сетне " държавното управление е решило да помогне на Тайван чрез програмата за оказване на военна помощ на непознати страни.

Програмата за оказване на военна помощ на непознати страни е най-голямата сметка за оказване на военна помощ, ръководена от американския Държавен департамент, отбелязва Ройтерс.

Представител на Държавния департамент удостовери истинността на информацията, че ще бъде оказана помощ на Тайван посредством тази стратегия, като посочи, че това не значи, че има някаква смяна в политиката на Съединени американски щати във връзка с Тайван.

Американският ход обаче най-вероятно ще разгневи Пекин, предвижда Ройтерс. Китай възприема Тайван като своя територия и приканва сред Вашингтон и Тайпе да няма публични връзки, отбелязва новинарската организация.

Китай се придържа към правилото " една страна ", счита острова за бунтовническа провинция и дава обещание да си я върне, в случай че би трябвало и със мощ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР