Правителството на акад. Николай Денков се стреми целенасочено да погуби

...
Правителството на акад. Николай Денков се стреми целенасочено да погуби
Коментари Харесай

Проектът BLion възлизащ на 30 млрд. лева ли е причината за затварянето на въглищните ни централи

Правителството на акад. Николай Денков се стреми целеустремено да погуби енергийния комплекс “Марица Изток ”, с цел да може да построи на мястото му атомна централа. Тази скица е за 30 милиарда лв.. Такова разобличаване направи депутатът от “Има подобен народ ” Павела Митова по дебатите по вота на съмнение към държавното управление. Тя обясни, че става дума за плана bLion на сегашния министър на енергетиката Румен Радев, написа obektivno.bg.

“Миньорите изхвърчат на улицата, всички ние още веднъж плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. BLion е план за близо 30 милиарда лв., а реализацията му зависи единствено от едно нещо – земята на “Мини Марица Изток ”, която е 250 кв км. Затова “Продължаваме смяната ” (ПП) вършат всичко допустимо да унищожат сдружението, колкото се може по-бързо ”, съобщи депутатката от Има Такъв Народ. От парламентарната естрада тя изясни, че задачата на сегашните ръководещи е да създават 380 000 тона зелен водород на година, от който 180 000 тона годишно да бъдат за експорт. “За реализирането са нужни 15 милиарда евро. Проектът планува построяването на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028 година и удвояването им до 10 GWp до 2033 година Това е полуда ”, съобщи от парламентарната естрада Митова.

Тя изясни какви съгласно нея са проектите на ръководещите:

“Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ, всички ние още веднъж плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият план е на кого? На министър Румен Радев ”, съобщи депутатката от Има Такъв Народ.

Тя посочи, че информация за план BLion за първи път е предоставена в националната пътна карта – „ Водородно бъдеще за България “, създадена от министерството на нововъведенията и растежа (МИР), с тогавашен министър Даниел Лорер.

“На 30.03.2022 година, на семинар още веднъж е показан план BLion, като един от главните в България и максимален в Европа. Представен е от немски политик и член на Екологичен потенциал ”, заяви депутатката от Има Такъв Народ.

 Министърът на енергетиката Румен Радев Снимка: БГНЕС

Като част от делегацията, съпътстваща президента Румен Радев на визитата му в Берлин, актуалният министър на енергетиката, през май 2022 година, като зам. ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е показал капиталовия план за 15 милиарда евро (BLion) пред немския бизнес.

В същото време към министерството на нововъведенията и растежа (МИР) в средата на 2023 година е подадено заявление за финансиране на дребна атомна котловина в общиха Стара Загора – ZAHYR.

На стр. 5 от документа е написано следното:

“ZAHYR е пилотен план, който се преглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия план BLion. Проектът BLion е избран като стратегически в плановете на териториалните проекти за преход за района на Стара Загора ”.

В последната версия на Териториалните проекти за обективен преход (ТПСП) на стр. 27, Стълб 1, т. 5 още веднъж се показва: “Примерен интегриран широкомащабен план по тази скица е плановото предложение на BLion за Зелена атомна котловина, показано и разисквано с Hydrogen Europe. ”

“От всичко изброено може да се направи еднопосочен извод, че терените на енергиен комплекс “Марица Изток ” са отредени за този план и колкото по бързо се затвори комплекса, толкоз по бързо ще стартира реализацията. Един от главните проблеми при реализирането на подобен огромен план е съществуването на огромен воден запас. Ако се цели потреблението на водите от язовир Овчарица, то той е с доста дребен размер от 62 млн. м3, а също по този начин е разгласен за предпазена зона в границите на НАТУРА 2000. Не без значение е и цената на създавания водород, като сега цената е Европа се движи сред 4-8 евро за кг, която се явява извънредно висока като стойност ”, разяснява Павела Митова.

Митова е безапелационна, че зад проекта за създаване на план BLion стои цялостното равнодушие на тези, които желаят да сложат завършек на енергетиката в България.

“Всички тези дейности и бездействия на ръководещите водят до не дейно действие на системата и от чист експортьор се трансформираме в чист вносител ”, предизвести депутатката от Има Такъв Народ.

“Правилно ли разбрах? Този, който е министър на енергетиката, с неговата компания, с негов план за взимане на 30 милиарда лв. от българите и за задачата ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, а може и да пресушат 1-2 язовира ”, попита ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Павела Митова изясни, че “Загора Холдинг ” е първият сътрудник за плана на енергийният министър Румен Радев.

“Първият сътрудник за плана на Румен Радев е “Загора Холдинг ”, която отново е обвързвана с министър Румен Радев. Имам обосновано съмнение, че господин Асен Василев сменя в последния миг нашия почитаем сътрудник Рибарски (според първичните проекти на Политическа партия Радослав Рибарски трябваше да оглави енергийното ведомство) с господин Румен Радев тъкмо затова, с цел да се осъществя планът за водородната котловина ”, изясни Павела Митова.


Енергийният експер Явор Куюмджиев назова “безумие ” построяването на водородни централи в Маришкия басейн, на мястото на въглищните.

“Единственият прочут на човечеството метод за произвеждане на водород, е посредством електролиза. При нея се вкарва електричество и електрическата енергия се трансформира във водород и О2. Но горивната успеваемост на получения водород е към 40% от енергийната стойност на електричеството, което е вкарано за производството на този водород. Нали се сещате за цялата нелепост. Вкарваш ток, с цел да произведеш водород, който има 40% успеваемост, който да го изгориш, с цел да произведеш нов ток. Значи от един ток го превръщаш в различен ток с в пъти по-малка успеваемост. Безумие, малоумщина ”, съобщи специалистът.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР