Правителството изпитва сериозни затруднения при пласирането на държавен дълг. Това

...
Правителството изпитва сериозни затруднения при пласирането на държавен дълг. Това
Коментари Харесай

Инвеститорите не искат държавните облигации. Финансовото ведомство отмени емисионния календар

Правителството изпитва съществени усложнения при пласирането на държавен дълг . Това към този момент е несъмнено след аукциона, извършен на 3 октомври. На него Министерството на финансите за следващ път преотвори емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 10.5 -години, деноминирана в лв., с падеж 27.07.2026 година.

Вижда се, че при тези скъпи бумаги периода до падежа е три години и 10 месеца. Според формалната информация на извършения аукцион са пласирани ДЦК за 102,75 млн. лева . съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 4,01 %. Общият размер на подадените поръчки доближи 156 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 0,78
 Правителството пласира дълг с рекордно високи лихвени проценти
Правителството пласира дълг с рекордно високи лихвени проценти

С други думи, оценката на интернационалните пазари е, че рискът ни се е нараснал три пъти за една година

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 221 базисни точки.

При предното предложение на облигации от тази емисия, което бе в средата на септември реализирана среднопретеглена рентабилност бе 3.01% - с 1 процентен пункт по-ниска от сегашната, а покритието с поръчки 1.51 пъти - двойно-по-високо от настоящето . Спредът по отношение на аналогичните немски държавни облигации бе 147 базисни точки или с 50% по-добър от настоящия.

Рязкото утежняване на изискванията демонстрира бързото увеличение на риска за българската стопанска система и фиск. При това утежняването е за сметка напълно на вътрешни фактори, които са заложени в настоящия бюджет от последното постоянно държавно управление и законово регламентираните от последния парламент задължения на страната, които хазната обслужва. 
 2 милиарда лв. нов дълг взема служебният кабинет
2 милиарда лв. нов дълг взема служебният кабинет

Първият аукцион е за 200 милиона лв.

Още в края на септември, когато държавното управление продаде емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 5,5-години , деноминирана в лв. с лихвен % от 3,20% и реализира покритие от едвам 1.02 пъти, прогнозирахме, че страната ще има усложнения с пласирането на нов дълг, в случай че не усили сензитивно предлаганите по него лихви . Сега тези проблеми са факт.

Дори държавното управление разгласи, че анулира оповестения на 13.09.2022 година емисионен календар , който предвиждаше нова емисия надали не през две седмици до края на годината. Това значи, че страната ще има проблеми да финансира заложения в бюджета недостиг и доста ще би трябвало да ореже заложените разноски. Това несъмнено може да стане, като бъдат спестени забележителна част - 40%-50% от плануваните финансови разноски. Подобна мярка обаче крие опасности във връзка с икономическия растеж. 

Каквото и да се случи в Народното събрание след извършените избори, политиците би трябвало да са наясно, че през идната година със или без постоянно държавно управление, през март страната би трябвало да погаси падежиращ дълг на интернационалните пазари с номинал 1.144 милиарда евро . При настоящето отношение на пазарите към бюджета и влошаващата се интернационална икономическа обстановка, без съществени икономии в държавните разноски, това заплащане може да се трансформира в съществено предизвикателство за хазната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР