Правителството и лично премиерът Бойко Борисов да поемат курс към

...
Правителството и лично премиерът Бойко Борисов да поемат курс към
Коментари Харесай

”Български манифест за Европа” поиска ”твърда политика” за интересите на българите след ”Брекзит”

Правителството и персонално министър председателят Бойко Борисов да поемат курс към твърда политика за отбрана на правата на българските жители във Англия след ”Брекзит ” - за това упорстват в отворено писмо до Борисов от самодейността ”Български манифест за Европа ”. Позицията бе показана от дипломата Стефан Тафров от " Да, България " и от евродепутата от ДСБ Светослав Малинов.

Сред настояванията са държавното управление да сложи изрично въпроса за гаранции за приемането на статут на българите на Острова след " Брекзит ", подаването на документи да е улеснено и гратис, едно семейство да подава една декларация, а не всеки от членовете му да вършат това поотделно, а Народното събрание още в този момент да реши казуса с правото на гласоподаване на национални избори на диаспората ни във Англия.

По последния въпрос Малинов напомни, че при " Брекзит " Англия автоматизирано ще стане " трета страна " във връзка с Европейски Съюз, а съгласно Изборния кодекс в този случай има ограничаване за откриване на най-много 35 изборни секции за народен избор. Българите на Острова са след най-активните и правото им на глас би трябвало да бъде предпазено, уверени са представителите на манифеста.

За българските жители в Турция, Съединени американски щати, Канада и така нататък съществува същото ограничаване за гласоподаване - стеснен брой на изборните секции. От казаното обаче по-скоро се разбра, че желаната смяна е за опазване на изборните права във Англия - т.е. да се подсигурява, че няма да има смяна на тези права след " Брекзит ".

" Независимо от мощните и положителни внушения за края на първата фаза от договаряния сред Европейски Съюз и Англия за " Брекзит " – опасността за правата на българските жители остава. Всичко, което е реализирано досега, са планове и благосклонност, в тази ситуация важи максимата " Нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано ", съобщи Малинов на конференцията, отдадена на отвореното писмо.

По думите на евродепутата и на Тафров правосъдната процедура за статута на българи на Острова е " враждебна ", неведнъж в ущърб на правата им, а и по време на акцията за референдума за " Брекзит " съществена тематика е била " опасността " от мигрантите от Източна Европа (България и Румъния най-много - б.р.).

" Всичко ще стане национална позиция под натиска на българите във Англия, на медиите и на публичното мнение. Въпросът е това да стане бързо, с цел да могат да се употребяват идващите 6 месеца по най-хубавия метод ", сподели още евродепутатът.

Ето и всички претенции в отвореното писмо от " Българския манифест за Европа ":

1. Запазване директната пълномощия на Европейския съд във връзка с европейските жители във Англия в продължение на 15 години след " Брекзит ". Обръщаме внимание, че в това отношение в този момент постигнатите договорености съставляват съществено оттегляне от позицията на Европейския парламент.

2. Постигнатото досега съглашение за правата на европейците във Англия планува основаването на " самостоятелна институция " - разказана пред Европейския парламент като " омбудсман ", която да се грижи за използване на споразумените права на европейските жители, уреждането на техния " установен статут " след " Брекзит ". Според до момента известните общи положения този омбудсман също по този начин ще поема тъжби и недоволства от европейски жители. Призоваваме българското държавно управление да следи от близко договарянията по структурата на тази институция и да изисква ясни гаранции, че тя ще бъде напълно самостоятелна от английското Министерство на вътрешните работи (Хоум Офис), чиято тревожна твърда процедура тази година бележи исторически растеж в депортациите на жители от Европейски Съюз. Това ще бъде от основно значение за успеваемостта на тази институция и вероятността български и други европейски жители във Англия да й се доверят и да се възползват от нея.

3. Олекотяване на процедурата по приемане на " установен статут " във Англия. Кралството към този момент направи окуражителни действия в тази посока, само че към момента се разминава с условието на Европейския парламент процедурата да е безвъзмездна. В момента се чака тя да коства 72 лири, което е немалка сума за доста българи във Англия, а съгласно Екологичен потенциал съставлява и неприемлива преграда пред придобиването на права, които страната би трябвало да подсигурява. Българското държавно управление би трябвало да е изключително загрижено за бъдещето на забележителната група български жители, които с години се трудят или са се трудили краткотрайно в сивата стопанска система на Кралството, и заради това актуалният план за регистрация няма да ги покрива, защото за мнозина от тях няма да има пет поредни години данни в Кралската данъчна работа или в Министерството на труда. Много от тези наши съграждани живеят в сложни условия на преднамерена употреба от страна на работодателите си, които се възползват от тяхното недобро притежаване на езика, от непознаването на права или от финансовата им взаимозависимост. Същевременно тези наши съграждани способстват ежедневно за английската стопанска система, поддържайки с тежък труд основни браншове като земеделския, транспортния, хотелиерския и строителния. Настояваме също желанието на едно семейство български жители за оставане във Англия да може да бъде заявено с един документ и да е гратис.
Същия проблем ще срещнат и пенсионери и фамилни или интимни сътрудници, които живеят вън Англия на издръжката на другия сътрудник.

4. Не на последно място, защото това е напълно във властта на българското Народно заседание, призоваваме болшинството занапред да възнамерява нужните промени в Изборния кодекс, които да подсигуряват неизменен достъп до изборни права на българските жители във Англия. Напомняме, че при в този момент настоящото законодателство (чл. 14, алинея 5 (Доп. – Дъждовни води, бр. 85 от 2016 година, в действие от 28.10.2016 г.) общият брой на изборните секции, които се образуват в една страна, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

С оглед на непрекъснато увеличаващия се растеж на изборна интензивност от Англия, където броят на дейните изборни секции всекидневно надалеч надвишава 35 при осъществяване на български парламентарни избори, незабавно се постанова изменение на Изборния кодекс, което да отрази бъдещото излизане на Англия от Европейски Съюз, премахвайки ограничаването в броя на разкриваните секции. В противоположен случай ще се окаже, че въпреки Англия в последна сметка да прави нужните действия да резервира правата на европейците ненакърнени, България ще е тази, която в действителност лишава права на своите жители там.

Стефан Тафров акцентира, че от обединяването не са търсили среща с Бойко Борисов и държавното управление по тематиката, а за избрали формата " отворено писмо ". Но в случай че бъде поискана такава среща, биха взели участие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР