Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите

...
Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите
Коментари Харесай

България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара

Правителството гласоподава плана на контракт със Съединените щати за новите изтребители Ф-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милиона $. Военният министър увери, че понижената цена не лишава от бойните качества на изтребителите. Договорът стана факт, шест месеца откакто Народното събрание даде зелена светлина за договаряния със Съединените щати.

Осемте самолета, които България ще придобие, са 6 едноместни и 2 двуместни.

Атанас Запрянов, началник на преговорния екип, зам.-мининстър на защитата: В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички условия по доставянето на пакет на система Ф-16 бл. 70 с нужното съоръжение за образование, въоръжение, което прави самолета многофункционален.
Преговорите са стартирали от 1,4 милиарда $, България е смъкнала цената до 1,256 милиарда Сега Конгресът може да смъкне още 60 милиона.

Красимир Каракачанов, министър на защитата: Реално цената, която ще заплати България, ще падне с тези милиони долари, което на процедура ще докара до една цена под 1,2 милиарда, а не 1,256 милиарда
В парите влизат и образованието на водачите и инженерния състав, логистика, инфраструктура и съоръжение, както и стратегии за индустриално съдействие и национални подготвителни центрове за водачи и инженери.

Емил Караниколов, министър на стопанската система: Освен, че Военновъздушни сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България лека-полека ще придобие потенциал да стартираме развиването на самолетния бранш.
Военните са получили уверението на премиера, че договорът няма да попречва реализацията на другите два огромни плана за армията: за бронирана машина за пехотата и патрулни кораби за Военноморски сили.
Ген. Андрей Боцев, шеф на защитата: Най-после се случи една дългогодишна фантазия на Военновъздушни сили, които ги слага на равностойно ходило с нашите сътрудници от Алианса, и да придобият самочувствие, че имат нещо модерно и настоящо.Ген. Петьо Мирчев, зам.-командир на Военновъздушни сили: Ние придобиваме качествено нови бойни качества, покачваме оперативната съгласуемост с НАТО и не на последно място самочувствието на българския водач, към този момент той няма да се усеща като в задния двор на НАТО, а равносилен сътрудник.
Експертите бяха безапелационни, че намалената цена не понижава от бойните качества на самолета.

Осемте изтребителя Ф-16 блок 70 " Вайпър " би трябвало да бъдат доставени поетапно в България до 2023 година. А с тях дружно цялото в допълнение логистично, инженерно и техническо съоръжение.

Компанията-производител " Локхийд Мартин " приветства решението на българското държавно управление. Допълниха, че придобиването на най-новия модернизиран вид на популярния еднодвигателен изтребител в НАТО ще бъде подкрепено с дълготрайна партньорска стратегия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР