Правителството е в готовност да прилага по-строги мерки, ако ситуацията

...
Правителството е в готовност да прилага по-строги мерки, ако ситуацията
Коментари Харесай

Дончев: Правителството е в готовност да прилага по-строги мерки, ако ситуацията се влоши

Правителството е в подготвеност да ползва по-строги ограничения, в случай че обстановката се утежни. Това заяви в ефира на вицепремиерът Томислав Дончев, който разяснява рецесията с ковид и бюджета за 2021 година, който в петък беше признат на първо четене в Народното събрание. 

„ Здравната ни система е доста по-подготвена за справяне с ковид. Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест да бъдат предприемани съответни ограничения, които да не разрешават агресия на епидемията и в това време да не задушават стопанската система и хората да живеят относително обикновено. България е на 17-о място във връзка с заболеваемостта и на 10-о по смъртност в Европейски Съюз, в случай че картината се утежни, държавното управление е в подготвеност да ползва по-строги ограничения. Фокусът би трябвало да е върху спазването на ограниченията сега, тъй като какъв е смисълът от по-строги ограничения, в случай че сегашните не се съблюдават изцяло. КПП-та са разумни, когато болестта е съсредоточено единствено в един регион и имаме безусловно чисти региони “, съобщи той. 

„ Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за идващото държавно управление, което и да е то. За страдание, във времената на рецесия вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава противоположното. Много от рецензиите към нас са даже несъответстващи “, сподели Томислав Дончев. 

По думите му евентуално България ще бъде страната с най-нисък недостиг от всички членки в Европейския съюз. 

„ Между първо и второ четене съществени промени в бюджета са прекомерно малко вероятни. Това би развалило концептуалния корпус на бюджета. Сепаративното четене на бюджета не дава общата картина. Националният проект за възобновяване и резистентност е извънредно значим инструмент. Финансирането е малко над 12 милиарда лв., само че то е част от 50 милиарда лв., които ще са налични до 2030 година Когато разясняваме проекта, би трябвало да го имаме в едно с оперативните стратегии, с Фонда за обективен преход. Това е един комплекс от ограничения, очакван да се осъществя в целокупност. Мислейки за капиталовите цели, сме включвали като основание – инвестиция, направена от проекта, до какви нови вложения ще докара “, добави вицепремиерът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР