Правителство с канцлер Себастиан Курц и силна подкрепа за крайнодесните,

...
Правителство с канцлер Себастиан Курц и силна подкрепа за крайнодесните,
Коментари Харесай

"Ибисагейт" не пречи на крайнодесните преди изборите в Австрия

Правителство с канцлер Себастиан Курц и мощна поддръжка за крайнодесните, които се измъкват невредими от политическия скандал на годината в Австрия - по този начин наподобяват акцентите от изследванията в хода на акцията, водеща към предварителните парламентарни избори тази седмица.

Изборите бяха свикани след разпада на ръководещата коалиция поради абсурда с видеозапис от Ибиса, замесващ тогавашния водач на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Клипът показваше диалог, в който Щрахе предлага великодушни публични поръчки на мнима племенница на съветски предприемач.

Те са тестване за Курц, в миналото именуван политически вундеркинд и станал канцлер едвам на 31 години. Две години по-късно неговата консервативна Народна партия е преобразена и завоюва изборите, въпреки и на цената на антиимиграционни послания и стратегии, които крайнодесните го упрекват, че са откраднали.

Нов модел, само че за малко

В последна сметка Курц и Щрахе сформираха коалиция, издържала 18 месеца. Те разчупиха модела на " необятни обединения " сред консерватори и социалдемократи. Днес наследникът на Щрахе, Норберт Хофер (който бе официално определен за ръководител на партията предходната седмица), е най-големият противник на някогашния канцлер.

Правителството на Курц и Щрахе успяваше да подели отговорностите по този начин, че не се стигна до " меките " наказания против Австрия от 2001 година - предходния път, когато крайнодесните бяха във властта. Докато " Ибисагейт " не докара до уволняване на вътрешния министър (спорна фигура от Партията на свободата) и - в отговор - избор на съмнение против Курц, с поддръжката на крайнодесните. Канцлерът бе свален и се насрочиха избори.


© Reuters

" Който желае Курц, би трябвало да гласоподава за Курц " - надпис на избирателен афиш във Виена.

Лек спад

Анкетите демонстрират, че Австрийската национална партия води, въпреки поддръжката за нея постепенно да спада. В изследване на " Политико " е регистриран спад от три пункта за месец и половина - от 37 на 34%. В тази анкета социалдемократите са втори с 22 на 100, а Партията на свободата - с 20, колкото на предходните избори. Зелените следват с 12%, демократичната " Неос " - 8.

Ако подобен резултат се удостовери, той обаче би бил по-добър за Народната партия и от предходния през 2017 година - 31.5%. Други анкети дават на Народната партия сред 33 и 35%. При запазилата се поддържа за крайнодесните наподобява изцяло вероятен апелът им - обединението с Курц да се повтори. Бившият канцлер не изключва подобен вид.

Изборите идват и след няколко месеца на технократско държавно управление със сериозна поддръжка в страната - в политически разграничена Австрия го утвърждават 56% от респондентите. Самата Бригите Бирлайн, краткотрайният канцлер, се употребява с утвърждението на 42% от австрийците, повече от всеки различен в акцията (но тя не се кандидатира). Обяснението частично е, че тази администрация не се раздира от противоборства, каквито (макар и приглушени) имаше и в кабинета на Курц, само че и е с стеснен мандат и пред нея не стоят тежки решения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР