Правителство предлага в проектобюджета за догодина минималната заплата да стане

...
Правителство предлага в проектобюджета за догодина минималната заплата да стане
Коментари Харесай

МС реши: 710 лeва минимална заплата

Правителство предлага в проектобюджета за следващата година минималната заплата да стане 710 лева, разгласи финансовият министър Валери Белчев след съвещанието на държавното управление. Над 750 хиляди души у нас получават най-ниското трудово заплащане, което е 650 лева По думите на Белчев тези пари са извънредно незадоволителни, с цел да се устоя едно домакинство.

Кабинетът предлага с 20% по-високи детски надбавки и промени в регламента на приемането им. Право на тях ще имат родители с приход до 510 лева Сега прагът на достъп е 410 лева на човек. Повишението ще засегне 20 000 деца. За всяко дете сумата става от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева Увеличението ще засегне 120 000 деца.

Втората година на майчинството ще остане 650 лева месечно, разясни Белчев. Увеличението беше направено с актуализацията на бюджета, само че текстът важи единствено до края на тази година. Преди това сумата беше 380 лв..

Кабинетът упорства минималната пенсия да стане 490 лева и в идващите шест месеца добавката към тях от 120 лв. да се резервира. Дори и след отпадането на КОВИД-мерките желаеме да се резервира безспорната стойност на приходите за пенсионерите най-малко на равнищата, които са сега, акцентира Белчев. Това значи, че междинното нарастване на пенсията на всеки пенсионер ще е с 84 лв.. Толкова обаче е нарастването от измененията, които влизат в действие от Коледа, и те няма да са задоволителни, с цел да покрият получаваните в този момент 120 лева, счита Белчев. Той посочи, че от 25 декември минималната пенсия се подвига от 300 на 370 лева, а оптималната - от 1440 на 1500 лева Всички останали се преизчисляват, като всяка година автентичен застрахователен стаж ще носи коефициент 1,35 в пенсионната формула, а не 1,2, както е в този момент.

Белчев твърди, че по този метод ще се обезпечи последователност и обезпечаване на добра бюджетна рамка, която да бъде препоръчана на Народното събрание. Министърът беше безапелационен, че във финансовия проект за следващата година не са планувани промени в политики, структурни промени, орязване на личен състав или каквито и да било други фрапантни промени. " Предлагаме обществена отбрана за популацията поради обстоятелството, че стопанската система не пострада чак толкоз доста. Длъжни сме да спазим закона и да предпазим страната от някакви опасности. Бюджет в границите на тази година би трябвало да има ", безапелационен е Белчев. Бюджетът би трябвало да бъде утвърден от кабинета на 17 декември и да влезе в Народното събрание.

Служебното държавно управление предлага в проектобюджета за 2022 година параметри, които съгласно финансовия министър Валери Белчев дават обществена отбрана на популацията. Той се надява до 17 декември план-сметката да бъде импортирана в Министерски съвет и прикани партиите в 47-ото Народно събрание да се обединят и да гласоподават бюджета " подобен, какъвто е " до края на годината.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР