Правителствената пресслужба отказа информация по темата съветници на премиера Николай

...
Правителствената пресслужба отказа информация по темата съветници на премиера Николай
Коментари Харесай

Синът на някогашния подсъдим Марио Николов е съветник на Николай Денков

Правителствената пресслужба отхвърли информация по тематиката съветници на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в оставка. Близо месец от Министерски съвет не дават поискана на 19 февруари от „ Сега “ информация за настоящия състав на членовете на политическите кабинети към Денков и Габриел. Така информация, която би следвало да е обществена, се оказва държавна в загадка. 

 

„ Сега “ изиска данните на фона на идна ротация и след приключване на забавно име на консултант към анулираната аудиенция на премиера Николай Денков в Съединени американски щати. От изминал лист с членовете на делегацията се видя, че измежду съветниците на премиера попада Алекс Николов. Николов е наследник на Марио Николов, който бе обвиняем по две каузи – за източване на 14,5 млн. лева по предприсъединителната стратегия САПАРД  и за управление на незаконна група за пране на пари. Николов бе оневинен по делото за прането на пари, а делото за източване на средства бе прекъснато по отминалост, като Марио Николов съумя да осъди и прокуратурата за обезщетение. В своя обява от началото на този месец „ Дневник “ разкри, че синът на Марио Николов – Алекс Николов, попада в необятното управление – Националния съвет, на партия „ Продължаваме промяната “. И в тази обява Николов е показан като външнополитически консултант на Денков. 

 

Проверка на „ Сега “ сподели, че Николов не е подал наложителните заявления по закона за противопоставяне на корупцията или работилия преди него ЗПКОНПИ като член на политическия кабинет на премиера. Декларациите са обществени и се разгласяват на уеб страницата на държавното управление. Няма по какъв начин да се разбере в кой миг е настъпило обвързване за издание и за какво не се е случило това. 

 

Към момента по реда на влезлия в действие при започване на октомври нов закон за противопоставяне на корупцията на уеб страницата на Министерски съвет има оповестени общо 8 заявления на членове на политическите кабинети на Денков и Габриел, постъпили в тях към края на годината и задължени да подадат документи по този ред. Сред новите съветници на Денков са две дами с експертиза в региона на медиите и пиара. Миряна Георгиева в началото на 2023 г. стана началник в информационната организация d:instinkt, където дава отговор за огромни клиенти.

С тапия в региона на медии-комуникации-култура е и Соня Николаева. Според партийната й визитка Николаева работи за развиване на планове в региона на културата.

Сред новите съветници на Денков са и Лилия Драгоева – Павлова, изпълнителен шеф на фондация „ Билитис “, както и Гергана Колешанска-Дамянова, която е с дълъг опит в администрацията, била е началник на кабинета на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов. От края на годината премиера поучава и дипломатът Василий Такев, както и специалистът по сигурност Кирил Димов. 

 

Нови съветници има и при Мария Габриел. Кристиана Кунева е с обучение от Англия и бе координатор за България на плана Европейска мрежа на младите съветници.  

В политическия кабинет на Габриел е влезнал и Иван Кьосев, който е отбелязал единствено едно присъединяване – в управата на „ Туристическо сдружение Паничище “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР