[Правителствена пресслужба] Още по темата ЕС прави последни опити да

...
[Правителствена пресслужба] Още по темата ЕС прави последни опити да
Коментари Харесай

Путин няма против руски газ да захранва хъб "Балкан"

[Правителствена пресслужба] Още по тематиката
Европейски Съюз прави последни опити да избегне митата върху стоманата и алуминия на Съединени американски щати

Минитческите такси на Тръмп влизат в действие от 1 юни, като от Брюксел обмислят разновидности за заобикаляне на ограниченията
29 май 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
25 май 2018
Възраждането на АЕЦ " Белене "

Дори да има пазарен интерес, България ще се озове с АЕЦ, върху който няма надзор и за чийто риск заплаща
24 май 2018
Румен Радев изиска " Български поток "

В Москва президентът съобщи, че възобновяването на АЕЦ " Белене " допуска и съветско присъединяване
21 май 2018
" Северен поток 2 " и иранската договорка сближиха Меркел и Путин

Сирийската война подсети за разликите сред водачите на Германия и Русия
19 май 2018 Русия и Турция нямат срещу да се направи входна точка от в този момент строящия се " Турски поток " към България, посредством който да се зарежда газовият хъб " Балкан ". Това заяви министър председателят Бойко Борисов на конференция след срещата си с съветския президент Владимир Путин. Всички елементи по разноските за свързването с газовата мрежа, като и по-важното - изискванията по търгуването и транзитирането на газа, ще се договарят занапред. България се надява да останат и директните доставки през Украйна, добави министър председателят.

Доставките на природен газ за България и опциите за препродажбата и преноса му бяха главната тематика на третата публична среща сред Борисов и Путин. Изминаха много години от последната такава в София през 2010 година и предната в Гданск през 2009 година Въпросът с възраждането на плана за АЕЦ " Белене " беше отвън дневния ред, евентуално тъй като Народното събрание по този начин и още не е дало мандат за договаряния на Борисов. Премиерът обаче загатна по време на конференцията, че " Белене " е бил издигнат като тематика.

След пропадането на трите огромни съветски енергийни плана в България - АЕЦ " Белене ", " Южен поток " и петролопровода Бургас - Александруполис, от Русия в този момент се желае да поддържа нов - газовия хъб " Балкан ".

" Ние сме най-дисциплинираната и евроатлантически насочена страна в Европейски Съюз, в резултат на което ни заобиколиха всички потоци ", съобщи Борисов в отговор на съветски журналистически въпрос за неуспеха на предходни планове.

" Надявам се да реализираме прогрес по някои тематики, а други да обсъдим ", сподели министър председателят преди началото на срещата си с Путин. " Много съм благополучен, че след толкоз дълго време отговорихте на поканата ни ", съобщи на собствен ред съветският президент.

От съветска страна на масата бяха външният консултант Юрий Ушаков, министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров и заместник-министърът на външните работи с сектор Европа Александр Грушко. Българското държавно управление пък беше показано от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът в Русия Бойко Коцев, чийто мандат изтече.

Накъде ще завие тръбата

Пред съпътстващите го български публицисти Борисов по-рано е коментирал, че главният вид за зареждане на оборудването с съветски газ е през строящата се сега втора тръба на " Турски поток ". Именно тя е планувана за пренос на газ към Европа, а преди дни " Газпром " и държавното управление на Турция подписаха протокол за създаване на сухопътна част до границата на Европейския съюз - въпреки в него да не се показва дали става въпрос за България или Гърция.

Според Борисов от " Газпром " били подготвени и на директна връзка с хъба край Варна по трасето на прекратения план " Южен поток ", само че имали изискване - природния газ да отпътува оттова към Централна Европа. Според съветския в. " Независимая газета " ще са нужни и цялостни гаранции от Европейски Съюз, че подобен план би бил позволен.

Така обаче България още веднъж ще бъде единствено транзитьор, само че не и търговец на газ, каквато би следвало да е ролята на хъба. Последното е и едно от изискванията на Европейската комисия за поддръжка на плана. " Ние желаеме газовият хъб да бъде ефикасен и да работи съгласно европейското законодателство. Към него газът би трябвало да идва от разнообразни източници и да бъде търгуван тук, а освен да минава директно през страната ви ", съобщи вицепрезидентът на еврокомисията и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович при визитата си в София през март.

Точно по тази причина изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, който също е част от държавната делегация в Москва, счита, че по-възможен е разновидността втората тръба от " Турски поток " да бъде отклонена през България. Въпросът е дали " Газпром " ще упорства да е единственият снабдител на газ, който ще зарежда хъб " Балкан ".

Новият съперник

Българско-швейцарският консорциум " АФ-ЕМГ консулт ", който бе нает за съветник по предпроектното изследване на газовия хъб, е създал седем разновидността за реализацията му. Според шефа на " Булгартрансгаз " до края на годината би трябвало да се дефинира кой е най-удачният вид. По принцип, когато Борисов представяше концепцията за газов разпределителен център край Варна, обясняваше, че в него природен газ ще може да идва и от каспийския район по Южния газов кулоар, както и от бъдещия терминал за полутечен газ на пристанището в Александруполис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР