Правителствата в Европа са отделили близо 500 милиарда евро през

...
Правителствата в Европа са отделили близо 500 милиарда евро през
Коментари Харесай

Европа плаща половин трилион за енергийната криза

Правителствата в Европа са отделили близо 500 милиарда евро през последната година, с цел да предпазят жителите и бизнеса от скока на цените на газа и електрическата енергия. Това сочи изследване, оповестено от мозъчния концерн " Брьогел ", оповестява " Ройтерс ".

Заради месеците на повишаване държавните управления вкарват ограничения за ограничение на цените на електрическата енергия на дребно, понижаване на енергийните налози и даване на дотации на потребителите.

Европейските цени на газа и електрическата енергия скочиха внезапно, откакто Русия понижи износа на енергийни артикули, с цел да отмъсти на Запада за наложените й наказания поради нахлуването й в Украйна.

По данни на " Брьогел "  27-те страни членки на ЕС общо са отделили 314 милиарда евро за ограничения за облекчение на рецесията, а Англия е заделила 178 милиарда евро.

Ако се включат паричните средства, които ръководещите в обособените страни са планували за национализиране, избавяне или даване на заеми на енергийни компании в затруднено състояние, то тогава правителствата в Европейски Съюз са похарчили близо 450 милиарда евро, посочва мозъчният концерн.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Германия национализира вносителя на газ Uniper, а Англия постанова таван на цените на тока и газа за бизнеса.

Много от ограниченията са въведени краткотрайно, само че " Брьогел " отбелязва, че държавната интервенция се е нараснала, с цел да стане " структурна ".

Това явно не е стабилно от позиция на обществените финанси, декларират от мозъчния концерн.

Правителствата с повече фискално пространство неизбежно ще ръководят по-добре енергийната рецесия, като изпреварват своите съседи за лимитираните енергийни запаси през зимните месеци, се показва в изследването.

Русия ще разшири съдействието с другарски страни в Азия, Африка и Латинска Америка
Германия - най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, е и най-харчещата страна в блока - тя заделя за справяне с енергийната рецесия 100 милиарда евро, против 59 милиарда евро в Италия или 200 милиона евро в Естония.

Хърватия, Гърция, Италия и Латвия са заделили повече от 3% от своя Брутният вътрешен продукт за битка с енергийната рецесия.

Миналата седмица Европейски Съюз предложи ограничения за целия блок в отговор на стремглаво високите цени на силата.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР