Правителствата на Русия и Китай подписаха меморандум за разбирателство относно

...
Правителствата на Русия и Китай подписаха меморандум за разбирателство относно
Коментари Харесай

Руснаци и китайци ще правят заедно станция на Луната


Правителствата на Русия и Китай подписаха меморандум за съгласие по отношение на основаването на интернационална научна станция на Луна та, заяви във вторник основният изпълнителен шеф на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин, съобщи БНР.

Според Рогозин съглашението " ще насърчи съдействието за основаване на ракетна система с отворен достъп за всички заинтригувани страни и интернационалните сътрудници за подсилване на научноизследователското съдействие и поощряване на проучването и потреблението на галактическото пространство за мирни цели в полза на цялото човечество ".

В изказването на " Роскосмос " се показва, че лунната станция ще бъде проектирана като " комплекс от пробни проучвателен уреди, основани на повърхнина та и/или в орбита та на Луна та " и ще бъде налична за потребление от други заинтригувани страни и интернационалните сътрудници.

Висшият китайски посланик Ван И сподели: " Това е крайъгълен камък в връзките сред Китай и Русия и по-важното - това е нова насочна точка ".

Преди това Китай насочи оферта на Русия за взаимна задача до Марс, само че съветският галактически транспортен съд, носещ сондата, не съумя да излезе от орбита та на Земята и се разпадна над Тихия океан.

Двете страни подписаха през 2017 година цялостна договорка за осъществяване на взаимни проучвания в космоса най-малко до 2022 година

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР