Правителствата на няколко балкански страни, нечленуващи в ЕС, подписаха пакт

...
Правителствата на няколко балкански страни, нечленуващи в ЕС, подписаха пакт
Коментари Харесай

Балканските страни извън ЕС се разбраха да премахване на роуминг таксите




Правителствата на няколко балкански страни, нечленуващи в Европейски Съюз, подписаха пакт за унищожаване на роуминг таксите от юли 2021 година, като по този метод се приближиха до политиката на Европейския съюз. На конференцията Digital Summit за Западните Балкани представители на Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово се договориха за поетапно понижаване на таксите.

В изказване във връзка на този ход сръбското държавно управление сподели, че роуминг таксите за консуматори ще бъдат понижени приблизително с 27 на 100 от 1 юли 2019 година за връзки, осъществени сред Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Таксите сред Албания и другите страни, подписали пакта, ще бъдат понижени с 85 на 100 от същата дата.

Въпреки че не бе упоменато в изказването от Сърбия, новата политика бе обявена от няколко новинарски организации от Косово. Не е ясно какво е понижението на цените в Косово, което не е прието от Сърбия за самостоятелна страна.

От юли 2019 година потребителите ще бъдат таксувани оптимално с €0,19 на минута за гласово позвъняване, €0.05 за SMS известие и €0,18 за 1 мегабайт данни.

Сръбският вицепремиер Расим Ляич сподели, че цените са претърпели забележителна промяна и се отнасят до преходния интервал до 1 юли 2021 година, когато би трябвало да бъдат отстранени роуминг таксите в целия район.

Съобщението бе направено дружно с еврокомисарят за цифровата стопанска система Мария Габриел и комисаря, отговарящ за договарянията за разширение на Европейски Съюз, Йоханес Хан.

Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са претенденти за участие в Европейски Съюз и са в развой на консолидиране на европейското законодателство в своето национално. Босна и Херцеговина и Косово са избрани като евентуални претенденти за участие в Европейски Съюз.

Още в края на 2017 година някои от тези страни подписаха съглашения със страните членки на Европейски Съюз от Балканите - България, Гърция и Румъния, за по-евтини роуминг пакети.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР