Правилото на футболния терен е ясно - двата тима трябва

...
Правилото на футболния терен е ясно - двата тима трябва
Коментари Харесай

Датчанинът, който не разпознава отбора си

Правилото на футболния терен е ясно - двата отбора би трябвало да са с екипи, които да се разграничават по цвят. Така е по-лесно за съдиите, за почитателите, а и за самите играчи.

Само че съществуват хора, които и в тези обстановки се объркват. Като един от героите на Дания. Томас Дилейни вкара един от головете против Чехия на четвъртфинала на европейското състезание и обезпечи конфликт на своя отбор с Англия за място във финала на шампионата.

Оказва се, че футболистът на " Борусия " Дортмунд е далтонист. И това му въздейства на терена. Той не разграничава алено и зелено.

Снимка: Reuters

Полузащитникът разкрива тази своя специфичност по време на международното състезание през 2018 година Тогава Дания се изправи против Мексико. А един от футболните последователи се оплака, че е далтонист и не е различавал двата отбора на терена.

" Здравей! Аз съм Томас и също съм далтонист. Радвам се на тази специфичност. Вчера на скамейката ми беше мъчно да разграничавам двата отбора. Попитах дори за кой от тимовете играя. Погледнаха ме необичайно и ми споделиха, че съм датски национал ", описа преди 3 години Дилейни.

Снимка: Reuters

Всъщност той е първият професионален футболист, който намерено приказва, че е далтонист и не разграничава всички цветове.

" Трудно е да се опише. Това е все едно да виждаме разнообразни нюанси от един и същи цвят. Обикновено играем с разнообразни гащета, само че един път и на двата тима бяха бели, което направи нещата още по-сложни. Това, което направих, беше единствено да виждам лицата. Но трябваше да го върша доста бързо, с цел да не изгубя топката. Когато хората са наоколо, могат да бъдат различени добре, само че когато темпото е високо и са по-далеч, е малко мъчно. ", добави той.

Снимка: Reuters

Всъщност далтонизмът е широкоразпространен. Повече от 350 000 000 души по света се сблъскват с него ежедневно. И признанието на Дилейни ги въодушевява.

" Повечето хора не приказват за това, тъй като считат, че ще ги злепостави. Но в този момент виждат, че няма за какво да се опасяват ", съобщи тогава Катрин Олбани-Уорд, създател на английската организация на далтонистите.

Снимка: Reuters

В самия футболен свят също се зарадваха на другия взор на Дилейни. От отбора на Австралия взеха решение да не играят в жълто, а с аварийното си синьо против Дания. Просто да не затрудняват противниковия състезател.

Днес Дилейни ще де изправи против Англия. " Трите лъва " би трябвало да бъдат в обичайния си бял екип на " Уембли ", който евентуално няма да сътвори проблеми на футболиста.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР