Правилно поливане на доматите Преди разсаждането на доматите в приготвените

...
Правилно поливане на доматите Преди разсаждането на доматите в приготвените
Коментари Харесай

Правилно поливане на доматите в различни етапи от развитието

Правилно поливане на доматите

Преди разсаждането на доматите в приготвените дупки се излива от 0,5 до 1 литър топла вода, според от размера на растенията. Благодарение на дълбоката мокрота на почвата по време на вкореняването на разсада, кореновата система на доматите се развива по-добре в дълбочина в търсене на влага.

След засаждане, доматите не се поливат за 7-10 дни. След това доматите се поливат един път седмично – 20-30 литра вода на квадратен метър.

По време на цъфтежа поливането на доматите би трябвало да бъде понижено, в противоположен случай ще има несъразмерен напредък на зелена маса, вместо на плодове – 1-2 литра на растение.

Когато плодовете стартират да се развиват, целесъобразно е поливането да се усили още веднъж до 3-5 литра на корен, защото незадоволителната влага през този интервал може да докара до опадане на завръзите.

По време на узряването на доматите, поливането би трябвало да бъде фрапантно понижено или изцяло спряно, тъй като при висока мокрота в този интервал, плодовете са по-малко устойчиви на гъбични инфекции, може да се напукат или загният.

Правилно поливане на доматите

1.Доматите не обичат нарасналата мокрота на въздуха, по тази причина е за предпочитане да се поливат под корените.

2.Водата не би трябвало да попада по стъблата и листата на растенията.

3.В оранжерия, доматите би трябвало да се поливат рано заран.

4.Ако е належащо в допълнение поливане в парещ ден, то би трябвало да се извърши не по-късно от 17 часа, с цел да се обезпечи подобаваща вентилация на оранжерията.

Доматите за предпочитане се поливат с топла вода, студената вода е нездравословна за тях, тя не трябва да бъде с температура по-ниска от 12 °C.

При топло време доматите се поливат с вода от 18 до 22 °C, а в студени, облачни дни, изключително след студени нощи, с по-топла (25-30 °C).

Оптимална дълбочина на поливане на доматите
По време на дейния напредък и разцвет и първия завръз е целесъобразно почвата да се полива на дълбочина 20-25 см., когато плодовете са повече – на 25-30 см.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР