„Прави се анализ на касовите наличности по фирмите. По предварителна

...
„Прави се анализ на касовите наличности по фирмите. По предварителна
Коментари Харесай

Министър А. Василев: Във фирмите има милиарди кеш, с които се храни корупцията

„ Прави се разбор на касовите наличия по компаниите. По предварителна информация има големи касови наличия - това са пари, които компанията не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е правилно пазаруването на гласове, евентуално това са парите за корупционен и мрачен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези компании е къде са парите... Става дума за сериозен запас, по който най-вероятно се е случвала корупцията и пазаруването на изборите “, разгласи той пред БНР.

Василев съобщи, че ще се ревизират всички компании с огромни касови наличия, с цел да се видят дали тези пари са там. " Ако ги няма, то значи за отишли за корупция и пазаруване на гласове ", натърти още един път той. Министърът даде обещание идната седмица да се даде гласност на инспекцията, както това било направено и за компаниите, които дължат големи суми пари на страната.

Василев разгласи и че кредитополучатели в ББР дължат 20-30 милиона на Национална агенция за приходите. Освен това той съобщи и, че компании, които дължат пари на страната, не престават да получават запас от нея и даде образец с " Брикел ".

На въпрос за какво е назначил Румен Спецов за началник на Национална агенция за приходите, откакто той от години не живее в България, а в Дубай, Асен Василев разгласи, че от дълго време го познава. Спецов е живял първо в Ню Йорк, през 2018 година се мести в ОАЕ. Министърът отхвърли версията, че Васил Божков му е предложил Спецов. " Не познавам Божков ", отговори той и добави, че до момента в който Спецов е работел в Национална агенция за приходите по попречване на данъчните измами, е бил доверено лице на непознатите служби, с него работел и Европол. " В този миг ни е необходим тъкмо подобен човек като него. Той познава системата, само че не е подвластен от нея ", сподели министърът.

„ В Национална агенция за приходите виждаме редовно безучастие. 10 милиарда лв. са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е огромен проблем. По-интересни са другите 10 милиарда лв. - просрочени отговорности с незадоволително поръчителство. За тях можем да създадем нещо. Там евентуално има длъжници от вида компании с източване, мъчно събираеми, само че има и компании, които и през днешния ден работят и получават бюджетни средства “. Това сподели пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев.

Той уточни, че от Национална агенция за приходите се работи върху обзор на компании, които получават огромен държавен запас. „ Там също има огромна централизация. Миналата година 13-14 компании са получили над 3 милиарда лв., тази година имаме четири компании, които са получили 1,5 милиарда лв.. Тези компании се гледат като рискови, стартират инспекции. Когато имаш ползвател на подобен огромен ползвател на публичен запас, би трябвало да направиш добър надзор по веригата “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР