Правеше добро с едно непонятно за озлобеното ни време смирение.

...
Правеше добро с едно непонятно за озлобеното ни време смирение.
Коментари Харесай

ОБЗОР: Дарение за храм в Елин Пелин е последната мисия на Дядо Добри

" Правеше положително с едно неразбираемо за озлобеното ни време примирение. Сякаш не беше от този свят. Изглеждаше толкоз сплескан, дрипав, само че одушевен. Златен човек с огромно сърце. Беше благополучен от това, което прави ". 45-годишната София Терзиева бърше сълзите, до момента в който изяснява за какво е била път от София до село Байлово, с цел да се поклони пред ковчега на дядо Добри.

Дълга върволяк от хора се изниза през храма „ Св. Св. Кирил и Методий " в Байлово, с цел да се сбогуват с почитания приживе като светец дъртак, един от най-големите благодетели на православната ни черква. Сред пристигналите беше и депутатът Йордан Цонев, както и съвсем всички управници на прилежащите села.

Дядо Добри умря в понеделник на 103 години. Ще бъде заровен на следващия ден в двора на храма в Байлово, в който прекарва огромна част от живота си. „ Още в понеделник вечерта тялото му беше положено в църквата и десетки хората пристигнаха да се простят с него ", споделя кметът на Байлово Бойко Неделчев. „ Тук беше сърцето му. Дядо Добри имаше изключителна мощ - любовта към Господ, а събирането на лепта приемаше като служене ", съобщи отец Серафим, който отслужи заупокойната молитва.

" Не съм го познавал персонално, само че постоянно съм го срещал, когато вървя в столичния храм " Александър Невски ". Бях изумена, когато разбрах, че е дарил на храма над 35 000 лв.. Колко души през днешния ден са способни на подобен жест ", пита разгорещено 50-годишната Митка Капризова.

Хората до нея разискват какъв брой спокоен и преклонен е бил Светеца от Байлово. " Свят човек. Правеше положително, без да чака нищо в подмяна ", изяснява възрастен мъж. Други пък напомнят, по какъв начин преди години роденият като Добре Добрев бедняк е минавал пешком 40 км до София, с цел да събира лепта.

„ Най-големият урок, който съм научил от дядо си и, който беше смисъла на живота му е, че всеки би трябвало да търси и прави положително ", споделя внукът на светецът от Байлово – Кристиян.

Дядо Добри стартира да оказва помощ на църквата още в ранните си години. По време на бомбардировките над София през Втората международна война снаряд пада покрай него и той губи отчасти слуха си. „ Тогава животът му се прекатурва и той взема решение да се посвети на църквата ", споделя кметът на Байлово Бойко Неделчев.

През 2000 година подарява всичките си парцели на църквата. Почти всеки ден старецът с дълга бяла коса и брада събираше пари пред вратите на храм-паметника „ Александър Невски " или църквата „ Свети Седмочисленици ", които по-късно даряваше за православните храмове.

Едно от последните дарения, които прави Благодетеля от Байлово е за построяването на храм в гара Елин Пелин. Църквата почнала да се строи, само че поради липса на средства построяването им спряло. Чула за положителните каузи на дядо положителни, кметицата на гара Елин Пелин потърсила сътрудника си от Байлово. „ Помоли ме да попитам дали дядо Добри би дарил средства за храма.

Разговарях с дядо Добри. След 3 месеца ме извика, с цел да каже, че е събрал 7000 лева ", споделя кметът Бойко Неделчев. Когато почнали да разказват пари в общината, се оказало, че парите били 8200 лева „ Казах на дядо Добри, че парите са повече, а той отвърна „ Грешката е вярна, колкото съм донесъл, толкоз ", спомня си Неделчев.

Въпреки че през годините двете дъщери на дядо Добри неведнъж се опитвали да го приютят в домовете си, той отхвърля. Предпочита дребната си скромна къщурка в двора на църквата „ Св. Св. Кирил и Методий " в родното Байлово. „ Въпреки, че е къщата имаше легло, той спеше на земята върху един кашон. Така ще го запомня ", споделя кметът на Байлово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР