„Правен свят“: „Окръжен съд – Варна разгледа частно наказателно дело

...
„Правен свят“: „Окръжен съд – Варна разгледа частно наказателно дело
Коментари Харесай

КАКВО СЕ СЛУЧВА 4 години след 13-те жиртви на наводнението в Аспарухово

„ Правен свят “:

„ Окръжен съд – Варна прегледа частно наказателно дело по тъжба на Ангел А. против разпореждане на Варненската окръжна прокуратура (ВОП) за преустановяване на досъдебно произвеждане водено против незнаен причинител за гибелта на 13 души и нанасяне на обилни имуществени вреди, в резултат на наводнението на 19.06.2014 година в кв. Аспарухово във Варна. Съдебният състав анулира постановлението на прокуратурата от 04.01.2018 година и върна делото на ВОП за осъществяване на напътствията по приложението на закона.

Във импортираната в съда тъжба, отбраната на Ангел А. е показала, че не е удовлетворена от постановлението на ВОП за прекратяването на наказателното произвеждане, водено против незнаен причинител за закононарушение за породена гибел заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляващи източник на нараснала заплаха.

Предвиденото наказване за това закононарушение е отнемане от независимост от една до шест години.

В определението на съда е посочено, че прокурорът е задължен да съблюдава условията при следствието визирани в наредбите на Наказателно-процесуален кодекс, които задължават него и проверяващите органи да обезпечат законосъобразно осъществяване на същото, като то следва да докара до разкриването на обективната истина. За да е законосъобразно едно следствие то следва да е обективно, всестранно и цялостно. Според Варненският областен съд извършеното следствие в границите на досъдебното произвеждане не е всестранно и цялостно, а от там се явява и незаконосъобразно.

Според съдът, в съответния случай следва ВОП да откри, има ли позволени нарушавания от съответни длъжностни лица, които да са в директна причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и в случай че има такива, то съответните длъжностни лица били ли са длъжни и могли ли са да плануват публично рисковите последствия?

В определението се акцентира, че при образуване на вътрешното си разбиране прокурорът е обобщил заключенията на движимостите лица, което е значително процесуално нарушаване довело до ограничение на правата на страните в процеса.

С оглед на изложеното нагоре съдът анулира постановлението на ВОП за преустановяване на наказателното произвеждане и върна делото за събиране на спомагателни доказателства, които да отговорят на поставения от съда нагоре въпрос, а от там и на въпроса има ли осъществено закононарушение от общ темперамент и от кое лице.

Определението предстои на тъжба или митинг в 7 дневен период от връчване на преписите пред Апелативен съд – Варна. “

„ АФЕРА “:

Казано простичко: ЧЕТИРИ ГОДИНИ СЛЕД 13 –ТЕ ЖЕРТВИ ОТ НАВОДНЕНИЕТО В АСПАРУХОВО, ВАРНА, съдът откри, че прокуратурата е работила незаконосъобразно, неспособно, михлюзки и поръчково, в смисъл, че не се е напънала дори да откри отговорните ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, като по този начин на процедура е опънала чадър над властта. В случая на властта на ГЕРБ.

Както стотици пъти сме писали Окръжна прокуратура във Варна ДЕСЕТКИ ГОДИНИ НЯМА НИТО ЕДНА ПРОВЕРКА ЗА КОРУПЦИЯ Пожарна охрана ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА. ПРОКУРАТУРАТА Е НЯМА, ГЛУХА И СЛЯПА ЗА ВСИЧКО, КОЕТО съдебна експертиза ВЪРШИ Пожарна охрана ОТНОШЕНИЕ НА ОГРАБВАНЕТО, ТОТАЛНОТО КРАДЕНЕ И УЖАСЯВАЩАТА КОРУПЦИЯ, ОПАСАЛА ВАРНА.

Главният прокурор Цацаров също е ням, глух и кьорав във връзка с Варна. Ако най-малко малко беше самостоятелен от изпълнителната власт, след сходно решение на съда, шефа на ВОП Чавдаров и цялата му некадърна и поръчкова компания мигновено би трябвало да отлетят от прокуратурата. И тъй като в такива случаи подгъзурните чиновници на Цацаров врещят, че нямало механизъм за наказване на прокурори, да питат Филчев – по какъв начин им разкатаваше майката на некадърниците с командироване – от единия завършек на България в гори тилилейски. А в случай че питате нас – окръжения прокурор на Варна Чавдаров и компания от дълго време трябваше да бъдат шутирани от прокуратурата и да вървят да продават семки.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР