Правен парадокс сътвориха министри от кабинета Борисов. За първи път

...
Правен парадокс сътвориха министри от кабинета Борисов. За първи път
Коментари Харесай

Министри от кабинета Борисов сътвориха правен парадокс

Правен абсурд сътвориха министри от кабинета " Борисов ". За първи път в историята един министър оспорва в съда законодателен акт на различен негов сътрудник, които са в едно и също държавно управление. Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов е оспорил във Върховния административен съд (ВАС) текст от разпоредба, издадена от негов сътрудник – министъра на земеделието Десислава Танева, съобщи. Източници на Mediapool показаха, че оспорването пред съда е неотложно, защото агроминистерството е отменило разпоредба на Министерство на здравеопазването, по която са писани актове и налагани санкции по отношение на контрола по храните, които в този момент се оказват без правна стойност.

Детайлите

Става въпрос за една единствена наредба от Наредба № 7 от 2020 година за изискванията и реда за взимане на проби и лабораторно изпитване на храни, издадена от ведомството на Десислава Танева. Тя влезе в действие на 31 октомври 2020 година и с §2 от заключителните ѝ разпореждания беше анулирана Наредба № 22 от 2003 година за изискванията и реда за взимане на проби от храни, издадена от здравното министерство.

Спомената наредбата от 2003 година е издадена от министъра на опазването на здравето, в съгласие с министъра на земеделието – по този начин е претендирал тогава към този момент анулираният Закон за храните.
Наредбата от 2020 година идва след влизането в действие на новия Закон за ръководство на агрохранителната верига и по тази причина е издадена от министъра на земеделието.

От министерството на опазването на здравето не оспорват новия нормативен акт, а единствено това, че с него се анулира остарялата разпоредба , като акцентират, че " анулацията е от експлицитната подготвеност на органа, който има материалната подготвеност да го издаде " – т.е. може да я извърши земеделският министър, само че в съгласие със здравния.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР