Пръстен на 2000 години, открит преди 50 години близо до

...
Пръстен на 2000 години, открит преди 50 години близо до
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили пръстена на Пилат Понтийски

Пръстен на 2000 години, открит преди 50 години покрай Йерусалим, може би е бил носен от Пилат Понтийски - индивидът, който е бил римски префект на Юдея в интервала 26-37 година след Христа.

Пилат е бил петият префект на римската провинция Юдея по времето на римския император Тиберий. Именно по това време Исус развива своето придвижване, заяви Greek Reporter.

Пръстенът носи надпис, който гласи " Пилат " (ΠΙΛΑΤΟ) с гръцки букви и е открит през 1968-1969 година по време на разкопки в Херодиум - античен замък и цитадела в Израел.

Той е направен от медна сплав и изобразява кратер - огромен съд, употребен за предпазване на вино. Надписът е ситуиран към кратера, като образува една дума, наподобяваща " Пилато ".

Интригуващият артефакт е един от многото предмети, открити в гробницата на Ирод, само че едвам неотдавна археолозите се пробваха да разтълкуват любопитния надпис. Дали този пръстен е бил носен от Пилат Понтийски - индивидът, осъдил Исус Христос на гибел?

Откриването на този пръстен провокира огромно неспокойствие и спекулации измежду историците и археолозите, защото той се преглежда като първия физически артефакт, който може да свърже дефинитивно Пилат с съответен предмет. Въпреки това тълкуването на надписа е било предмет на диспути.

Някои учени считат, че пръстенът в действителност е достоверен артефакт, принадлежал на самия Пилат Понтийски. Те настояват, че надписът е ясна отпратка към името на префекта, а простата структура от медна сплав подхожда на пръстените, които нормално са носели римските чиновници от неговия сан.

Други учени показват подозрения по отношение на достоверността на пръстена. Те показват, че надписът може да се пояснява и като две обособени думи - " PI " и " LATO ", които биха могли да се отнасят до други лица или понятия, несвързани с Пилат Понтийски. Те също по този начин настояват, че дизайнът и направата на пръстена не подхождат на тези на пръстените на римските префекти.

През 2023 година ново изследване, оповестено в списание " Атикот ", в допълнение оспорва достоверността на пръстена. Проучването проучва надписа и състава на пръстена и стига до заключението, че надписът може да бъде разчетен по друг метод, което допуска, че се отнася за каменоделска кариера или за специалността на каменоделеца.

Това пояснение би направило пръстена по-съобразен с археологическия подтекст на Херодот, където каменоделството и каменоделството са били необятно публикувани действия.

Врязаният надпис и централният претекст демонстрират, че пръстенът е служил за слагане на була (глинени печати) с формален знак, макар че римляните нормално са предпочитали да слагат восък, а не глина, споделя Г. У. Тилман в The Federalist.

Анализът на пръстена демонстрира, че той евентуално е направен от ковач в Йерусалим. Обичайната му орнаментика и неналичието на драгоценен камък допускат, че в началото е бил употребен от човек с име, сходно на това на римския шеф, или от чиновник на ниско равнище, настоящ от името на Пилат, а не от самия префект, счита Тилман.

Други настояват, че би било доста извънредно почитан римски префект да употребява гръцки език за административен надпис.

„ Независимо от това по какъв начин се схваща пръстенът на Пилат, историческите доказателства за римски префект на име Пилат Понтийски са обилни “, сподели Натан Щайнмайер.

В последна сметка доказателствата в поддръжка на съществуването на Пилат са по-съществени, в сравнение с за множеството провинциални шефове от първи век, даже и без пръстена на префекта./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР