Практиката за търговия с български произход съществува още от създаването

...
Практиката за търговия с български произход съществува още от създаването
Коментари Харесай

7 организации са лицензирани да издават документи в чужбина

Практиката за търговия с български генезис съществува още от основаването на Агенцията за българите в чужбина. Според наши сънародници в Aлбания, таксата за уверение за български генезис доближава пет хиляди евро.

Според Закона за българите в чужбина, Български генезис се потвърждава с документ, публикуван от организация на българи, живеещи отвън страната, приета от способния български държавен орган за поддържане на връзки с тях. Този способен орган е Агенцията за българите в чужбина.

„ Това, което се приказва сега е, че корупцията е от самото основаване на структурите в Агенцията. От 1995 г, споделя пред БТВ българката от Албания Софика Мале и добавя, че нейни познати заплащат сред 1000 евро и 5000 евро на преводачите и посредническата компания. Така на процедура се оказва, че корупцията е узаконена.

„ Това са сдружения, законно възприети в България – те в устава си пишат, че са културно просветни, само че имат право да издават удостоверения за произход”, добавя Софика.

Дружествата на българите в Албания са три. Едно от тях обаче държи монопола за издаване на удостоверения и е прието от организацията. „ Година от признаването на българското малцинство в Албания, ползата към поданството неведнъж се е нараснал. Молбите в този момент са близо 1000”, обявиха от Kултурно сдружение Просперитет – Голо Бърдо.

От Вътрешна македонска революционна организация настояват, че корупцията не е на наша територия. „ Всички тези закононарушения, за които приказва прокуратурата не се правят на територията на България”, уточни Юлиян Ангелов, Вътрешна македонска революционна организация.

От уеб страницата на Агенцията обаче излиза наяве, че от всички стотици организации на българите в чужбина, едвам седем имат право да издават удостоверения за български генезис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР