Практическо ръководство, което дава насоки как се управляват рисковете, свързани

...
Практическо ръководство, което дава насоки как се управляват рисковете, свързани
Коментари Харесай

Инспекцията по труда припомня: Работниците да се пазят от топлинен удар в жегите

Практическо управление, което дава насоки по какъв начин се ръководят рисковете, свързани с работата при топлота, е оповестено на уеб страницата на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (ЕА-БЗР), оповестиха от Инспекцията по труда. В него се осведоми какво би трябвало да се направи, в случай че служащият има топлинно заболяване. Обръща се внимание, че най-сериозното от болесттите, породени от високи температури, е топлинният удар, който изисква незабавна здравна помощ.

В Ръководството се показва, че излагането на топлота усилва риска от настъпване на трудови злополуки на работното място, породени от потни длани, замъглени защитни очила, зашеметяване и понижена мозъчна функционалност. Авторите установяват, че продължителното излагане на топлота може да докара до резултати като дезориентация, нарушена преценка, загуба на централизация, понижена зоркост, нехайство и отмалялост и по този метод също се покачва рискът от акцидент. Те обръщат внимание на нуждата от наложителни по-чести почивки, както и на смисъла на хидратацията и пиенето на хладна питейна вода (10 – 15 °C) на всеки 15 – 20 минути даже в случай че служащите не се усещат жадни. Задължение на работодателите е да обезпечат средства за подобаваща хидратация на служащите.

Инспекцията по труда също обръща внимание на работодателите, че би трябвало да подхващат ограничения за минимизиране на риска при работа в горещините, които могат да бъдат организационни или механически.

При работа навън по-добър резултат имат организационните ограничения като въвеждане на повече почивки, смяна на работното време за отбягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, смяна на типа работа и други Такива наложително би трябвало да бъдат подхванати, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за рискови климатични феномени.

На служащите би трябвало да се обезпечат предпочитано групови средства за отбрана при работа навън, най-много във връзка с риска от слънчев/топлинен удар. За възобновяване на топлинния баланс на организма би трябвало да се обезпечи задоволително количество питейна вода, както и топли и студени питиета и други течности за възобновяване.

Осигурени би трябвало да бъдат и места за отмора, в които работещите биха могли да възстановят топлинния баланс на организма си.

При работата на закрито приоритет имат техническите ограничения, които да обезпечат в пространствата подобаваща температура, съобразена със специфичната Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места. През топлия интервал на годината оптималните стойности са: за лека физическа работа от 22 до 25 градуса; при приблизително тежка физическа работа от 20 до 23 градуса, а при тежка физическа работа градусите са от 18 до 21. По изключение, в избрани случаи, при доста висока външна температура, тази стойност може да бъде надлежно до 33 градуса или до 31 градуса.

При действия на закрито, когато индустриалните процеси се правят в изискванията на доста високи или доста ниски температури (например при леене на метали или работа в хладилни помещения), се предлага техническите ограничения да се комбинирани с организационни. В такива случаи следва да се обезпечават по-чести почивки, които да бъдат осъществявани в помещение с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма.

В рамките на общия надзор, по време на настоящата си контролна активност през летния интервал инспекторите по труда ревизират и дали работодателите са подхванали ограничения за минимизиране на рисковете при работа в прегряващ микроклимат. Проверки се правят и по сигнали, които обаче са единични и най-често се подават от работещи на закрито.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР